Burgerhulpverleners krijgen antwoorden en tips bij eerste ‘Reanimatie Experience’

18 juni 2024 20:04
Bron: WEEFF / Janna Verwer

Burgerhulpverleners zijn van cruciaal belang bij een reanimatie. Meestal zijn zij als eerste ter plaatse. Maar toch voelt het alsof ze af en toe in de weg lopen, of weten ze zich geen houding te geven als de hulpdiensten eenmaal gearriveerd zijn. BurgerAED Hoorn heeft daarom maandag een avond voor hen georganiseerd. Ze kregen hierbij de kans om alle vragen die ze hebben te stellen aan professionals van de ambulance en politie. “Het is ontzettend leerzaam”, vindt deelnemer Remco.

Elke dag krijgen ongeveer 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Hierbij zijn de eerste zes minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst.

Bekijk hier de reportage over de reanimatieavond. De tekst gaat verder onder de video.

Echter kan de ambulance er vaak niet binnen deze tijd zijn. Een burgerhulpverlener kan dat wél. Het is van belang dat de vrijwillige hulpverlener gelijk start met reanimeren, totdat de professionele hulp aanwezig is.

Op het moment dat er een reanimatie plaatsvindt is er geen tijd om als burgerhulpverlener vragen te stellen. “We kregen dan ook veel te horen dat ze graag een keer met professionele hulpverleners wilden oefenen, zodat ze ook al hun vragen konden stellen”, legt Maurice Caris van BurgerAED Hoorn uit.

Ervaring uitwisselen

Aangezien de burgerhulpverleners nog vaak met vragen zitten die zij op dat moment niet kunnen stellen, organiseerde de BurgerAED Hoorn gisteravond een speciale avond: de Reanimatie Experience. Zo’n 40 enthousiaste deelnemers hadden zich verzameld in de brandweerkazerne in Hoon.

“Het is echt een fantastische avond”, vindt mede-initiatiefnemer Maurice Caris. Ook de Hoornse wethouder Marjon van der Ven is het daar mee eens. Zij is zelf ook burger hulpverlener en herkent dat het soms ingewikkeld is om je plek als vrijwillig hulpverlener te vinden in chaos bij een reanimatie.

“Als ik een oproep krijg waar meerdere burger hulpverleners aanwezig zijn, is het altijd even zoeken”, vertelt Van der Ven. “Als iemand anders al aan het reanimeren is wijs ik de ambulance de weg naar het slachtoffer of ik barricadeer de weg voor omstanders.” De Reanimatie Experience geeft vrijwillige hulpverleners handvatten om beter te hulp te kunnen verlenen tijdens een echte reanimatie.

Mentale gezondheid

Naast dat er geoefend wordt met reanimeren en het gebruik van de AED kunnen de hulpverleners ook ervaringen met elkaar uitwisselen. “Het is fijn om te horen hoe andere mensen een reanimatie ervaren”, vertelt Remco. Een reanimatie meemaken is niet niks. Dat weet Remco als geen ander. Hij is twee keer opgeroepen als burgerhulpverlener en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik heb het één keer na een reanimatie mentaal wel zwaar gehad.” Door goede professionele hulp is Remco weer helemaal hersteld, en hij helpt hij graag slachtoffers van een hartstilstand met overleven.

Zowel voor de organisatie als de deelnemers is het een geslaagde avond. “Het is fantastisch om alle hulpverleners zo gemotiveerd te zien”, zegt een blije Caris.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844