Burgerinitiatief om warmtenet aan te leggen in wijk Enkhuizen stap dichterbij

19 januari 2022 14:06

Terwijl de energieprijzen door het dak schieten, komt de aanleg van een warmtenet in de Enkhuizer wijk Oude Gouw-Gommerwijk een stuk dichterbij. “Het streven is om het project in twee jaar te realiseren”, zegt voorzitter Ad Verhage van het burgerinitiatief Buurtwarmte Enkhuizen. 

De zeven vrijwilligers zijn momenteel bezig om leden te werven

Ook Enkhuizen gaat een warmtenet aanleggen, die woningen in de Gommerwijk moet gaan verwarmen. Bloembollenbedrijf Karel Bolbloemen B.V. is bereid om een deel van de benodigde warmte te leveren. “De wijk telt namelijk 270 woningen, een kerk, sportcentrum en tennisclub. Die moeten allemaal op het warmtenet aangesloten worden. We moeten dus nog flink aan de bak.” 

Buurtwarmte Enkhuizen, een burgerinitiatief dat is opgericht door bewoners, richt zich op de wijk die grenst aan de Gouw, Kweekval, Sebastiaan Centenweg, Melkbon en Berrie. “Dankzij de warmte uit bloembollen, afkomstig van Karel Bolbloemen B.V., kunnen we de Gommerwijk verwarmen. Ook kunnen we warmte opvangen uit een aangrenzende sloot”, legt Ad Verhage uit.

Hij is voorzitter van Buurtwarmte Enkhuizen. “Ons doel is om de wijk te verduurzamen en de woningen te isoleren. Dat is mooi meegenomen, omdat de energieprijzen fors stijgen.”

65 leden

Het initiatief telt inmiddels 65 leden, vertelt Verhage, die allemaal nauw worden betrokken bij het project. Momenteel zijn zeven vrijwilligers actief bezig om nieuwe leden te werven, en om woningeigenaren en huurders te enthousiasmeren. “Voor deelnemers zijn er namelijk voordelen, zoals een gratis warmtescan van de woning en ze kunnen gebruikmaken van subsidies voor isolatie en woningaanpassingen, zoals het vervangen van muren en ramen”, licht hij toe. 

In het voorjaar begint het initiatief met haar voorbereidingen, benadrukt de voorzitter. “De woningen worden nu gescand om te bekijken hoeveel warmte er eigenlijk nodig is.”

Het streven is om het project in twee jaar te realiseren. “Mochten er geen belemmeringen plaatsvinden”, vult hij dan ook aan. “Er moet nog een tracé vastgesteld worden, waarin bepaald wordt hoe de leidingen in de wijk moeten gaan liggen.”

Pilotproject

Het initiatief wordt gesteund door de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, dat onderdeel is van het Wijkuitvoeringsprogramma, en wordt gezien als een soort pilot. “De kennis en ervaring uit dit project wordt gebruikt om toekomstige projecten vorm te geven”, zegt Verhage. 

Om dit project te realiseren, heeft de gemeente subsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aangevraagd bij de Rijksoverheid. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405