Buurt- en wijkhuizen blijven open tijdens lockdown: “Het is écht nodig”

29 december 2021 07:00

Bijna alles is gesloten tijdens de tweede harde lockdown, maar buurthuizen en wijkcentra mogen gewoon openblijven. Uiteraard op afstand en zo min mogelijk. Allemaal om kwetsbare inwoners en jongeren toch te kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd. En daar zijn ze in Hoorn maar wat blij mee. “Het is écht nodig dat we openblijven.”

Lijndenaren vrezen sluiting dorpshuis De Vluchthaven

De verzwaring van de coronamaatregelen is voor iedereen zwaar. Zeker voor inwoners met een beperkt sociaal netwerk of kwetsbaarheid. Geplande activiteiten die sociaal isolement en eenzaamheid tegengaan tijdens de feestdagen en lockdowns kunnen in aangepaste vorm dus doorgaan, zegt directeur Jessica van der Bilt van Stichting Netwerk. “Aandacht voor elkaar, dát is belangrijk in deze tijd. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat kleine problemen groter worden.”

“Onze jongerenwerkers zijn actief op straat, kinderwerkers plannen activiteiten in voor een geselecteerd groepje kinderen en sociaal werkers blijven in contact met de inwoners waar nodig”, vervolgt zij. 

Activiteiten

Stichting Netwerk is niet zomaar een stichting, maar een organisatie waarin verschillende initiatieven samenwerken. Er wordt samen met buurtbewoners geklaverjast, geschilderd, getekend en gebiljart. Er is zelfs een heus mannenkoor dat voor iedereen toegankelijk is, en er zijn naailessen.

Ook kunnen inwoners een kopje koffie komen drinken, een spelletje doen of bijvoorbeeld een praatje maken. Allemaal om inwoners te helpen en met elkaar te verbinden. “Doordat inwoners elkaar kunnen blijven ontmoeten, proberen we onder andere eenzaamheid te voorkomen en geven we inwoners een zinvolle dagbesteding en structuur”, legt de directeur uit.

Zo verzorgt Thea Leonhardt uit Kersenboogerd elke vrijdagmiddag een rummikub, sjoel- of klaverjasmiddag. Zij huurt een zaal in het wijkcentrum van Stichting Netwerk, om zo eenzaamheid in de wijk tegen te gaan. Er is ook veel animo en de opkomst is hoog, vertelt Leonhardt. “Zo’n 50 mensen komen die middag. De meeste zijn alleenstaand en voelen zich erg eenzaam. Dankzij deze middagjes hebben ze ook ’n verzetje. Dat gun ik die mensen ook. Ze kijken hier echt naar uit.”

Wijkcentrum ouderen Kersenboogerd

Ook voor jongeren

Stichting Netwerk is er niet alleen voor ouderen. Ook jongeren kampen steeds meer met eenzaamheid. De organsatie doet min of meer hetzelfde, maar dan door jongerenwerkers in de wijk in te zetten. “Onze jongerenwerkers hebben juist in deze tijd aandacht voor jongeren, die behoefte hebben aan contact en sturing, om zo groepsdruk en het risico dat jongeren meelopen met relletjes tijdens oud en nieuw te verminderen”, benadrukt Van der Bilt. 

Ook zijn er elke week inloopspreekuren. “Wie met vragen of problemen zit, kan die voorleggen aan onze jongerenwerkers in de wijk. In veel wijkcentra hebben we een inloopspreekuur.”

‘Help elkaar, voorkom eenzaamheid’

En Thea probeert te allen tijde het wijkcentrum open te houden. Voor de kerstdagen nam Leonhardt nog de groep mee op een uitje. Ze gingen uitgebreid lunchen bij Van der Valk in Hoorn, waar ze de deelnemers had verrast met een kerstpakket. “Ze vonden het geweldig. Het is een kleine impressie van wat een beleving teweeg kan brengen. Help elkaar, voorkom eenzaamheid. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door”, luidt haar boodschap. 

Gesloten tijdens de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zijn de meeste wijkcentra gesloten, benoemt Van der Bilt. “Dat is elk jaar het geval tijdens de zomer- en kerstperiode. Dat heeft niets met de lockdown te maken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405