Buurt verbijsterd over jonge leeftijd gooiers vuurwerkbom: “Het zijn kinderen”

21 maart 2024 20:10
Bron: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Blijdschap maar vooral verbijstering in de Lichtewaterlaan in Medemblik. Voor de aanslag met een vuurwerkbom zijn inmiddels drie verdachten opgepakt, het gaat om jonge jongens van 15, 14 en 13 jaar oud. En dat roept in de buurt de nodige vragen op: “Dat is toch verbijsterend op deze leeftijd, waar zijn de ouders?”, vraagt het slachtoffer zich af.

Het raam zit er inmiddels weer in maar rustig op de bank in de woonkamer zitten, durft ze nog steeds niet. Het slachtoffer van de aanslag met een vuurwerkbom, nu ruim een maand geleden, voelt zich nog steeds niet veilig in haar eigen huis. “Je bent er de hele dag mee bezig”, verzucht ze.

Vanwege haar veiligheid wil ze NH dan ook alleen anoniem te woord staan: “Ik ben eigenlijk pas net weer een paar dagen thuis nadat ik een tijdje ondergedoken zat.” Ook kan ze niet vertellen wat de mogelijke reden is voor de aanslag, aangezien ze het onderzoek van de politie niet wil verstoren. 

Terug naar 13 februari, de Medemblikse zit rustig op de bank als er ineens een steen door de ruit vliegt en een vlam ziet: “Eigenlijk wist ik toen al dat het foute boel was. Ik ben toen meteen in de foetushouding achter de bank gaan liggen. Ik maakte me vooral druk om mijn kinderen.”

“Ik heb heel veel geluk gehad dat die bom niet binnen af is gegaan anders weet ik niet hoe het afgelopen was”

Bewoonster getroffen huis

De bom komt uiteindelijk niet in de woonkamer terecht maar landt in de voortuin. Een enorme explosie met een vuurbal volgt. “Ik heb heel veel geluk gehad dat de bom niet binnen af is gegaan, anders weet ik niet hoe het dan was afgelopen. Ik krijg nu ook slachtofferhulp om het te verwerken, dat helpt”, vertelt ze nuchter. 

Ook de buurvrouw voelt zich door de explosie niet meer veilig. Ze is achttien jaar geleden gevlucht uit Eritrea voor de oorlog maar zelfs daar hoorde ze nooit zo’n harde knal. “Ik dacht eerst dat er een gaslek was maar hoorde dus dat het om een bom ging. Dat verwacht je niet in deze rustige buurt.”

Explosie door mogelijk zwaar vuurwerk bij woning Medemblik

De verdachten kunnen uiteindelijk worden aangehouden dankzij camerabeelden waarop ze herkend worden. De eerste twee jongens (14 en 15 jaar oud) uit Medemblik worden dinsdagochtend aangehouden. De derde verdachte, een 13-jarige jongen, wordt vandaag opgepakt. “Het gaat dus om kinderen die ook nog eens hier in de buurt wonen dat is best wel eng.”

Nu al in de criminaliteit

“Deze jongens worden gewoon ingezet om vuile klusjes op te knappen”, vermoedt buurman Brand Stoelwinder. “Je hoort het natuurlijk steeds vaker, maar het is onbegrijpelijk dat je op zo’n jonge leeftijd al in de criminaliteit belandt.” Ook de andere buurvrouw schrikt ervan: “Ze zijn nog zo jong, je hoort dan toch op school te zitten.”

Ondertussen lijkt  het aantal incidenten met explosieven alleen maar verder te groeien, meldt de NOS. Na een reeks explosies in Purmerend zijn ook jonge verdachten opgepakt. 

De politie gaat in Medemblik verder met het onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Mensen die informatie hebben worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844