Calamiteitenroute Rozenbuurt blijft punt van aandacht

2 mei 2022 09:29
Rozenbuurt, Zwaag

De gemeente Hoorn wil een nieuwbouwwijk, Rozenbuurt, bouwen in Zwaag op de locatie van het voormalige kassencomplex van Balk en de fruittuin van Mak. “Op zich hartstikke logisch want we hebben woningen nodig in Hoorn,” aldus Juno Kampstra. “Maar probeer dat dan in een keer goed te doen in plaats van een beetje aan te modderen met de projectontwikkelaar.”

Volgens Kampstra worden er nu keuzes gemaakt die niet onderbouwd kunnen worden. “Aan de noordkant moet een calamiteitenroute komen met een fiets- en voetpad langs de kerktoren. Voor het in 2018 goedgekeurde plan van het parkeerterrein van Westfriezen was het langs de kerktoren nog te smal.” Op de tekening van het nieuwbouwplan is dit niet direct terug te zien. “Daar staan gewoon dingen op die niet naar waarheid zijn,” aldus Kampstra.

Hij is al enige tijd in overleg over een alternatief plan met de gemeente. “Maar de terugkoppeling is altijd erg moeizaam. Ik was hierdoor zelfs iets te laat met het indienen van mijn bezwaar.” Een analyse van de gevolgen voor de niet geheide kerktoren en de monumentale bomen lijkt te ontbreken. “Ik ben dit in ieder geval niet tegen gekomen en heb het ook niet aangereikt gekregen,” aldus Kampstra.

Aan de zuidkant moet er een fiets- en voetpad komen naar het OV toe. Dit wordt een shared space waardoor de voetgangers moeten oppassen waar ze lopen.” Een aantal politieke partijen zijn het volgens Juno Kampstra wel met hem eens, maar hoe ze gaan stemmen op dit plan, heeft de coalitievorming mogelijk ook nog invloed op. Kampstra is een bezwaarprocedure gestart bij de Raad van State. Ook heeft hij vandaag een gesprek met de burgemeester. “Ik zal hem vragen wat hij ervan vindt dat hij beleidstukken krijgt voorgeschoteld die niet naar waarheid zijn.”

Uitzending – 30 april 2022

De locatie van de calamiteitenroute binnen het nieuwbouwplan Rozenbuurt blijft een punt van aandacht. Beluister het interview met Juno Kampstra.

Calamiteitenroute Rozenbuurt blijft punt van aandacht

Op de Facebook pagina Zwaagse Eerlijkheid zijn de verschillende stukken van het nieuwbouwplan in te zien en kan ook een petitie ondertekend worden.