Calvin de Groot uit Hoorn behaalt podiumplaats tijdens debuut op Zandvoort

2 mei 2023 16:55

De 19-jarige Calvin de Groot uit Hoorn maakte afgelopen weekend zijn debuut op het circuit in Zandvoort. Zijn eerste race in de Ford Fiesta Sprint Cup was meteen succesvol, want ondanks een korte voorbereidingstijd behaalde hij de tweede plek op het podium.

Twee jaar geleden reed De Groot nog in een Citroën C1 in de Nederlandse Sprint Cup, nadat hij eerder in een kart had gezeten. “De C1 Cup is al een hoge klasse in de autosport, maar de Ford Fiesta Cup is momenteel hét cup racen van Nederland”, vertelt De Groot. Met honderd PK meer dan de Citroën waar hij voorheen in reed, zette de debutant een mooie prestatie neer. In zijn eerste race behaalde hij de tweede positie en in de tweede race kwam hij op de vierde plek terecht. Daarnaast won hij ook de tweede en derde plek in het Junior-klassement.

Tekst gaat na de video verder.

Hoge kosten

Het plan is om het hele seizoen in de Ford Fiesta Cup te rijden, maar daarvoor zijn wel sponsoren en samenwerkingen nodig om de wedstrijden te bekostigen, legt De Groot uit. “Aan de autosport zitten flinke kosten verbonden.” Tijdens de race moet de jonge coureur uit Hoorn soms ook rekening houden met het budget. “Het is iets waar ik helaas aan moet denken. Tijdens een race gaan andere auto’s er vol voor, dan doe ik iets voorzichtiger omdat schade aan de auto veel geld kost.” Hierdoor verloor hij tijdens zijn race wel een aantal plekken, maar gelukkig maakte hij dit binnen vijf rondes alweer goed en reed naar het podium.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Foto: Calvin de Groot in zijn Ford Fiesta op circuit Zandvoort

De Groot heeft niet als doel om in de voetsporen van Max Verstappen te treden. “Formule 1 is een hartstikke mooie klasse, maar mijn passie ligt echt bij racen met touring cars.” Deze klasses bestaan uit ‘gewone’ auto’s, zoals de Ford Fiesta, die zijn omgebouwd tot raceauto’s. Zijn droom is om ooit deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans en hij is vastbesloten om dit doel te bereiken. “Als je het niet probeert, dan haal je het niet. Dus ik ga alles op alles zetten”, aldus de vastbesloten De Groot.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844