CDA over Enkhuizerzand: “Wij lopen niet als makke schapen achter het college aan”

19 december 2019 11:45
Bron: Weeff / Peter Goedhart

ENKHUIZEN – De gemeente Enkhuizen overweegt de optie om juridische stappen te ondernemen tegen de provincie, zodat het vakantiepark bij Enkhuizerzand gebouwd kan worden. Als de twee er niet samen uitkomen, stapt Enkhuizen naar de rechter. Dit is volgens tegenstanders alleen niet de juiste stap. 

Enkhuizerzand Stock

Nu de gemeente Enkhuizen en de provincie allebei hun mening hebben uitgesproken over de reactieve aanwijzing (verbod op vakantiepark in huidige vorm), is het nog even afwachten hoe de toekomstige gesprekken eruit gaan zien en of deze voorspoedig zullen verlopen. 

Niet eens met juridische stappen

Het CDA in Enkhuizen was de enige partij die het dinsdag niet eens was met de motie om juridische stappen tegen de provincie te overwegen. “Wij zijn van mening dat het de verhouding met de provincie alleen maar verslechterd. Het zal nieuwe vertraging opleveren en extra kosten met zich meebrengen. Je kunt beter met de provincie praten, dan tegen de provincie”, aldus raadslid Gerhard van Galen tegen NH Nieuws. 

Volgens Van Galen was het duidelijk dat de provincie vanaf het begin af aan niet content was met het ontwikkelen van een vakantiepark, met 200 woningen. “Wij zeggen daarom: neem je verlies en maak een nieuw plan voor dit specifieke onderdeel. Ga er met elkaar over in gesprek.”

“Wij steken ook de hand in eigen boezem voor hoe dit is gelopen.”

Gerhard van galen, cda-raadslid enkhuizen

Van Galen geeft aan dat zijn partij voor de komst is van het park, maar dat de gemeente niet willens en wetens dit door moet drukken. “Er zijn niet voor niets 72 zienswijzen ingediend.”

Toch steekt de partij de hand ook in eigen boezem voor het verloop van het proces. “Ik neem het mezelf ook kwalijk dat ik niet heb doorgevraagd destijds, maar wij gaan niet als makke schapen nu achter het college aanlopen, als ze wel de strijd aangaan met de provincie. We willen er alles aan doen om dit in gespreksvorm tot een goed einde te laten komen.”

Provincie staat ook open voor gesprek

Vooralsnog is dit nog niet het geval. De gemeente wil in eerste instantie het gesprek aangaan met de provincie. En de provincie staat hier ook nog altijd voor open. “Het is voor ons belangrijk dat die ruimtelijke invulling er komt, en met dit vakantiepark op deze manier zit dat er niet in. Het is belangrijk dat die aanpassing er komt en daar willen we zeker met de gemeente voor in overleg. Daar is absoluut ruimte voor”, aldus woordvoerder Diny Pestman. 

Tegenhouden is ook nooit het doel geweest, vertelt Pestman. “Alle andere dingen kunnen wat ons betreft doorgaan, het gaat puur om het vakantiepark. Dit plan hoeft niet juridisch te worden uitgevochten. Als het aangepast wordt met een andere invulling, is het ook klaar”, vertelt ze. 

“Kijk elkaar in de ogen aan en praat!”

thomas de boer, eigenaar zeilschool

Eigenaar van de zeilschool in Enkhuizen en belanghebbende in de uitvoering van het plan, Thomas de Boer, ziet al helemaal niets in juridische stappen. “Ik denk dat je dit zelfs buiten het publiek om moet doen. Stop met die brieven en processen en ga gewoon met elkaar om tafel. Kijk elkaar in de ogen aan en praat. Zeg tegen elkaar: ‘Oke, hoe kunnen we dit zo snel mogelijk vlot trekken? Dit plan lukt niet, oké, wat dan wel?’ En pak dan door met elkaar”, vertelt hij vurig. 

Net als Van Galen is De Boer het er helemaal mee eens dat een geschil het proces alleen maar gaat vertragen. “Dit soort processen vallen of staan met een goed dialoog. Niet tegenover elkaar voor een rechter, maar gewoon met elkaar.”

Wanneer de gesprekken tussen de gemeente en de provincie plaatsvinden is nog niet bekend. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844