Fracties in Stede Broec dienen voorstel voor vijfdaags toezicht op fietsen bij treinstation in

12 december 2023 19:39
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

Om diefstal tegen te gaan hebben WerkSaam en de gemeente Stede Broec toezicht ingesteld op de fietsenstalling van station Bovenkarspel-Grootebroek. Na een geslaagde proef heeft het college van Stede Broec besloten om het aantal dagen waarop het toezicht is terug te brengen naar vier, maar de lokale fracties van de VVD en het CDA pleiten er voor om dit toch vijf dagen aan te houden.

Het toezicht dit jaar wordt deels betaald uit overgehouden geld uit het BUIG-budget van 2022. Alle gemeenten in Nederland krijgen een budget van het Rijk om de kosten die bij de Participatiewet horen te kunnen betalen. In deze wet wordt iedereen die wel kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder begeleiding niet redden, ondersteund. Ook over het huidige jaar houdt de gemeente geld over in dit budget.

Succesvolle proef en doorstroming

Op het station Bovenkarspel-Grootebroek houden cliënten van WerkSaam toezicht, en wordt er naast het voorkomen van fietsdiefstallen gezorgd voor een nette en sociaal veilige omgeving. Volgens raadslid Mike Lezaire van de VVD-fractie in Stede Broec is het project een succes geweest.

“Er worden minder fietsen gestolen en de toezichthouders houden de omgeving veilig en netjes”, licht hij toe. “Het project biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief. We zijn daarom ook blij dat we gelden hebben gevonden in het BUIG-budget. Hierin houden we veel geld over.” Ook heeft de proef volgens het raadslid in Stede Broec gezorgd voor de doorstroming van enkele toezichthouders naar een volledig zelfstandige baan. “Dit is mooi meegenomen.”

Pleiten voor vijfdaagse werkweek

Het college van Stede Broec heeft eerder besloten om het aantal dagen toezicht terug te brengen naar vier dagen per week. Dit omdat er tijdens het opstellen van het voorstel nog geen duidelijkheid was over de hoogte van het budget, en hoeveel geld er over blijft. Nu duidelijk is dat er ook dit jaar geld overblijft, pleiten de lokale fracties van de VVD en CDA ervoor om de huidige vijf dagen ook aan te houden in het nieuwe jaar.

Om dit te kunnen betalen moet een bedrag van ongeveer 13.500 euro uit het BUIG-budget van 2023 gehaald worden. Aankomende donderdag wordt het voorstel van de twee partijen ingediend tijdens de raadsvergadering van de gemeente Stede Broec.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405