Celstraffen geëist tegen drugsfamilie: ‘Opa’ en ‘Oma’ reden op bestelling rond

22 november 2023 13:12
Bron: ANP / Joost Ooijman

Tegen een West-Friese drugsfamilie uit Abbekerk zijn gistermiddag in Alkmaar taakstraffen en celstraffen tot twee jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie zouden twee bejaarde drugskoeriers jarenlang bestellingen door West-Friesland hebben rondgebracht. Dit gebeurde in opdracht van één van hun dochters. De bejaarde man (79) werkte onder de schuilnaam ‘Opa’, de bejaarde vrouw (70) onder de naam ‘Oma’. De dochter zegt onder druk te zijn gezet door een criminele organisatie.

Drugs

Het is een verhaal dat bijna leest als een filmscript. ‘Oma’ zou haar dochter – bij klanten bekend als ‘Vrouwtje’ – hebben geholpen, omdat ze zwaar in de financiële problemen zat. De ex-vriend van ‘Oma’, die zichzelf ‘Opa’ noemde, zou uit liefde voor de vrouw meegaan tijdens de ‘gezellige ritjes’ door West-Friesland. Ook de man van ‘Vrouwtje’ nam af en toe een ritje voor zijn rekening. Het OM was duidelijk in haar oordeel: hier is sprake van georganiseerde drugshandel. 

Justitie komt de drugsfamilie – allemaal op vrije voeten – op het spoor door een anonieme tip van een oplettende burger. Als in Grootebroek ‘pakketjes met drugs’ in een brievenbus worden bezorgd, wordt de politie ingelicht. Al snel worden er twee verdachten ingerekend: de 79-jarige D. van der L. (‘Opa’) uit Enkhuizen en de 70-jarige C. van H. (‘Oma’) uit Abbekerk. In de auto vinden agenten een tas met drugs en een schriftje vol adressen.

‘Opa en Oma’

Na de vermeende, bejaarde drugskoeriers, volgt de arrestatie van de 51-jarige M. H. (‘Vrouwtje’) uit Abbekerk. Zij zou volgens justitie meerdere drugskoeriers hebben aangestuurd. In communicatie met medeverdachten wordt ze ‘Vrouwtje’ genoemd. 

De 51-jarige Abbekerkse zou diep in de schulden hebben gezeten door een opgerolde hennepkwekerij in 2006. Drugscriminelen zouden de ‘mislukte oogst’ – zo’n 40.000 euro – op haar verhalen en bedreigden haar met geweld. Om uit de schulden te komen, fungeerde ze jarenlang als telefooncentrale voor de criminele organisatie. “Om mijn gezin te beschermen heb ik gedaan wat ze gevraagd hebben”, zei ze in de rechtbank. “Ik kreeg een telefoon. En alles wat er qua bestellingen binnenkwam, moest ik doorgeven aan de rijders. Ik heb al die jaren in angst moeten leven.”

“Ik heb al die jaren in angst moeten leven”

Drugsverdachte ‘Vrouwtje’ (51)

Eén van die koeriers is volgens justitie ook de man van H. De 44-jarige R. H. uit Abbekerk zou meermaals drugs hebben rondgebracht. Zelf ontkende hij elke betrokkenheid. “Ik weet van niets”, zei hij. De officier van justitie zag dat anders. “Hij was wel degelijk op de hoogte. Dat blijkt ook uit de chatgesprekken met medeverdachten.”

De 70-jarige moeder van hoofdverdachte ‘Vrouwtje’ kampt met ernstige gezondheidsproblemen en was niet aanwezig bij de zitting. Na aandringen van de advocaat wordt haar zaak voorlopig nog niet behandeld.

Haar ex-vriend D. van der L. – die afhankelijk is van een rollator – was wel aanwezig en maakte zijn rol als drugskoerier zo klein mogelijk. “Ik reed alleen maar rond, heb de drugs nooit in mijn handen gehad. Dat ik rommel in m’n auto had, wist ik wel.” Hij zou Van H. hebben geholpen, omdat haar dochter financieel in de problemen zat. Op de vraag van de rechter waarom hij dat deed, reageerde hij: “Uit liefde, ik hield van haar.” 

70 wikkels MDMA en cocaïne

Een vijfde verdachte is de 38-jarige B. R. uit Zwaag. Hij komt in beeld na een verkeerscontrole in Wervershoof. Als hij moet uitstappen van de politie, valt er een ‘envelopje’ uit zijn linker broekzak. Tijdens het fouilleren vinden agenten vervolgens 70 wikkels met MDMA en cocaïne, een telefoon en een kasboek. In die telefoon vindt de politie uiteindelijk een telefoonnummer van H. “Ik had geen idee wat er in die wikkels zat”, zou hij hebben verklaard. Ook hij was gisteren niet aanwezig. 

“Dat ik rommel in m’n auto had, wist ik wel”

Drugsverdachte ‘Opa’ (79)

Alles bij elkaar voldoende bewijs om de verdachten te veroordelen, zo vindt het OM. Tegen de 51-jarige hoofdverdachte uit Abbekerk (‘Vrouwtje’) werd de hoogste straf geëist: 24 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Ook zou ze een ‘ontnemingsvordering’ van zo’n 165.000 euro moeten terugbetalen. Tegen haar man werd een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een taakstraf van 240 uur geëist. 

De 38-jarige vijfde verdachte uit Zwaag kreeg een taakstraf van 120 uur te horen. ‘Opa’ (79) hoeft vanwege zijn leeftijd niet meer de cel in van de officier. Tegen hem eiste justitie een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Ook zou hij 37.000 euro moeten terugbetalen. De zaak tegen de ‘Oma’ (70) wordt voorlopig later behandeld. 

Niet voor eigen gewin

De advocaten van de verdachten vroegen stuk voor stuk om vrijspraak. “Mijn cliënt heeft geen dure spullen of kleding. Niks wijst erop dat ze tientallen duizenden euro’s heeft verdiend. Ze handelde niet voor eigen gewin, maar is misbruikt door een criminele organisatie”, aldus de advocaat van hoofdverdachte H.

Op 5 december doet de rechtbank van Alkmaar uitspraak.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405