Coalitie Enkhuizen moet vertrouwen winnen

6 juni 2022 10:10

Enkhuizen heeft een nieuwe coalitie. Afgelopen dinsdag werd zij getrakteerd op een uitgebreid betoog van Machteld Buit (D66). “Ik kan er wel tegenin gaan maar daar bereiken we niet zo veel mee. We willen in Enkhuizen toch ook dat er dingen gedaan gaan worden. Laat ik ernaast gaan staan en kijken wat ik denk dat nodig is om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Want dat is een belangrijk thema van deze coalitie.”

De start is wat ongelukkig gegaan, vertelt Machteld Buit. “Dat heeft de heer Van Gangelen ook gezegd in zijn toespraak. Hij bood daarvoor zijn verontschuldigingen. Het is wat rommelig en onduidelijk gegaan. Men zou de coalitie transparant en open starten maar zo hebben we dat niet ervaren.”

Familiaire banden

Er zijn de nodige familiaire banden binnen de coalitie. “Een wethouder is getrouwd met de fractievoorzitter van de SP. Van een andere wethouder is zijn zoon commissielid bij Enkhuizen Vooruit. Het CDA bestaat uit een raadslid met een dochter als commissielid en een raadslid met een schoonzoon als commissielid. En van de partij Nieuw Enkhuizen wordt Piet Mazereeuw vervangen door zijn neef. Dat noem je bloedarmoede. Er zijn te weinig mensen die actief in de politiek mee willen doen waardoor je niet verder kijkt dan je eigen kringetje, je familie. Maar als het je vader of je vrouw betreft ben je niet onbevangen. Als de raad vindt dat men fout is geïnformeerd kan familie vinden dat dit niet zo is. Want je kijkt er op een andere manier naar. Het mag van de wet, maar ik vind dat je met elkaar moet zeggen dit moet je niet doen.”

Keuzes maken

In het coalitieakkoord staan veel punten die het college wil aanpakken. “Het is de vraag of je het allemaal kan doen”, aldus Machteld Buit. “Gezien de financiële middelen en beperkt personeel lijkt het ons verstandig keuzes te maken. Als je betrouwbaar wilt zijn, moet je je afspraken nakomen. Bij een coalitieakkoord met gouden bergen is de kans op teleurstelling wel erg groot.” Wat betreft D66 moet het IKC en het type woningen waar de Enkhuizers behoefte aan hebben onderdeel zijn van het uitvoeringsprogramma van de coalitie. Dit wordt niet eerder verwacht dan na het zomerreces.

Uitzending – 4 juni 2022

Beluister het gesprek met Machteld Buit (D66) over de nieuwe coalitie van Enkhuizen.

Coalitie Enkhuizen moet vertrouwen winnen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405