Code geel ingetrokken, wel veel schade na harde rukwinden

13 september 2023 06:51
Bron: KNMI

Het KNMI gaf vanochtend weercode geel af voor de provincie Noord-Holland. Op sommige plekken in de provincie is stormschade en wateroverlast gemeld.

Code geel 13 september

Volgens het KNMI was er kans op windstoten rond 75 kilometer per uur. De verwachting was dat de kracht van de wind rond 8.00 uur weer zou afnemen en dat is uiteindelijk ook gebeurd.

NH-weerman Jan Visser vertelde bij NH Radio dat de harde wind heel plotseling kwam opzetten, bijvoorbeeld in IJmuiden. “Tot 6.00 uur kwamen de windstoten daar niet boven de dertig kilometer per uur uit. Vanaf 6.00 liep het op tot zestig en zeventig kilometer per uur. Rond 6.30 werd er zelfs een windstoot van 93 kilometer per uur gemeten. Aan de kust was het stormachtig, maar dat neemt nu weer af.”

De regen verdwijnt ook later in de ochtend. “Vanmiddag is het prima weer, maar wel lagere temperaturen”, aldus de weerman.

Stormschade

Op een aantal plekken in Noord-Holland zijn de gevolgen van de harde wind en regen voelbaar: in Medemblik, Den Helder en Den Burg is er wateroverlast gemeld en in Zuidschermer en Heerhugowaard stormschade.

In Den Burg kon een rioolput aan de Elemert de hoeveelheid regenwater die afgevoerd moest worden niet aan. De rioolput sprong en beschadigde het wegdek, schrijft mediapartner Texelse Courant

De afrit Avenhorn op de A7 was enige tijd versperd door een omgewaaide boom, schrijft Weginspecteur Esther van Rijkswaterstaat op X. Met behulp van een passant is de boom uiteindelijk weggehaald.

Tekst loopt door onder de X

De bestuurder van een auto kwam met de schrik vrij op de Zuiderkerkerlaan in Westerland toen er een boom op zijn voertuig terechtkwam. De automobilist kon zelf uit zijn auto klimmen en is meegenomen door de ambulance.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844