Coffeeshophouder bewaart 45 kilo wiet thuis, hoort taakstraf tegen zich eisen

12 mei 2021 16:13

Woedend, is hij: de eigenaar van verschillende Amsterdamse coffeeshops. Gisteren hoorde hij de rechtbank een taakstraf van 200 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen, omdat de West-Friese ondernemer 47 kilo wiet in zijn huis had opgeslagen. “Het is onbegrijpelijk.” 

Henry Dekker is het gedoogbeleid dan ook flink zat. Er werd bij hem thuis ruim 45 kilo cannabis aangetroffen, wat de wettelijke maximale voorraad van 500 gram flink overschrijdt. Maar, bepleit hij: ‘Hoe kan je een coffeeshop bevoorraden als je geen voorraad mag hebben?’ 

Dekker heeft vijf coffeeshops en bewaart zijn voorraad naar eigen zeggen discreet bij hem thuis. Gedurende de dag worden tekorten in zijn shops bijgevuld met de voorraad die thuis ligt. “Het wordt mondjesmaat naar mijn shops gebracht. Ik zie geen andere methode.”

Gedoogbeleid 

Wat er precies moet veranderen is voor Dekker duidelijk. “Ga in ieder geval de voorraad reguleren, zodat een coffeeshop de voorraad mag hebben die hij verkoopt per dag. Het zijn softdrugs, dus zo moet je het ook behandelen.” 

Ook Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten, de branchevereniging van coffeeshophouders, pleit voor een beter gedoogbeleid. “Het moet gereguleerd worden. Mensen moeten het kunnen testen zodat ze weten dat ze een schoon en eerlijk product hebben. En de coffeeshops moeten een normale hoeveelheid in voorraad kunnen hebben. Niet meer die 500 gram zoals het nu is. Dat brengt namelijk allerlei moeilijkheden met zich mee”, aldus Helms.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844