Commissaris van de Koning over bouw van woningen in landelijk gebied en verkiezingen

12 maart 2023 15:56
Bron: WEEFF / Peter Goedhart

De komende jaren moeten er 180.000 woningen bijgebouwd worden in de provincie Noord-Holland. Maar is het verstandig deze in landelijk gebied te plaatsen? Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning, laat weten dat er door het volgende provincie-bestuur in Noord-Holland goed moet worden nagedacht over de bouw van nieuwe woningen, en dat er waarde gehecht wordt aan de natuur.

Tijdens het Grote Westfriesland Debat sprak WEEFF met Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning in onze provincie. Voor de camera vertelt hij over de aankomende verkiezingen. Ook praat hij over één van de vijf stellingen die avond: ‘Moet West-Friesland nieuwe woningen te bouwen in het landelijk gebied’.

Als reactie op de stelling geeft Van Dijk aan dat dat ogenschijnlijk de makkelijkste oplossing lijkt. “Maar er is door Provinciale Staten van Noord-Holland natuurlijk natuurlijk heel goed over nagedacht. Waar je wilt bouwen en waar je niet wilt bouwen”, licht hij toe.

Natuur is kenmerk deelregio

Uit demografische modellen komt duidelijk naar voren dat er over een aantal jaren drie miljoen inwoners in Noord-Holland wonen. “En ik denk dat die voorspelling ook uit gaat komen”, zegt Van Dijk. “Dus het gaat ook om leefbaarheid. Het is heel belangrijk dat we waarde hechten aan natuur. Natuur zijn landschap zijn kenmerken van een deelregio zoals West-Friesland. Als we dat allemaal vol zouden bouwen, dan zou het niet goed zijn.”

Dus is het volgens de Commissaris uitermate belangrijk om goed na te denken waar er wél gebouwd kan worden. Want in 2030 moeten er 180.000 nieuwe woningen bijgebouwd zijn in de provincie. Daar zijn, zo zegt van Dijk, eerder al woondeals en -akkoorden voor gemaakt. Ook zijn er al lokaties in beeld gebracht waar deze woningen gebouwd kunnen worden.

Gemeentes ‘samensmeden’

“Ik zeg weleens dat de Provincie vaak de onzichtbare gast aan tafel is”, zegt Van Dijk over het belang van een stevig provinciebestuur in Noord-Holland. “De taak van de Provincie natuurlijk wel heel belangrijk om de 44 gemeenten in Noord-Holland tot één te smeden.”

“Met 23 deelnemende partijen valt er iets te kiezen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen”

Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland

“Om te zorgen dat alles onder de grond, op de grond en boven de grond aan de gang is, dat dat allemaal mooi doorloopt”, gaat de Commissaris verder. “En er valt wat te kiezen, met 23 partijen die meedoen aan de verkiezing.”

Goede volksvertegenwoordiging

Volgens de Commissaris van de Koning worden het belangrijke jaren voor Noord-Holland. Niet alleen omdat er veel woningen moeten worden gebouwd, maar ook vanwege uitdagingen als de stikstofcrisis en de energietransitie die de komende jaren plaats moet vinden.

Van Dijk roept iedereen op om te gaan te stemmen. “Het is heel belangrijk om een goede volksvertegenwoordiging te krijgen. En dat er ook een goede coalitie komt; een die beslissingen durft te nemen en stappen durft te zetten”, sluit hij af.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405