Consultatiebureau voor ouderen oplossing voor vergrijzingsproblematiek?

20 mei 2022 21:40

Een consultatiebureau voor ouderen. Volgens Annette Bijlenga is dit de oplossing voor veel van de problemen die vergrijzing van de regio met zich meebrengt. “Vanuit Stichting Ouderen West-Friesland willen we hiervoor een brief naar de minister sturen,” vertelt Annette Bijlenga. “Ouderen die ik spreek zien dit wel zitten. Je kunt er de rijbewijskeuring doen, oogtesten en de hulpmiddelen die thuis mogelijk zijn kunnen besproken worden. Ook kun je mensen voorbereiden op verhuizen als het thuis te groot wordt.”

Annette Bijlenga heeft hier ook contact over gezocht met Talpa en RTL. “Er moet een ander programma bij komen: Opa en oma wonen te groot. In het programma kun je dan samen met een makelaar het huis wat te groot is verkopen wat voor de doorstroming zorgt en op zoek gaan naar een geschikte woning.”

Naast verhuizen is woningsplitsing een mogelijke oplossing. Dit lijkt echter niet in alle West-Friese gemeenten te zijn toegestaan. “In de gemeente Opmeer in ieder geval wel. Daar staat in het bestemmingsplan dat het mogelijk is,” aldus Bijlenga.

Meer aandacht voor preventie

De zorg wordt steeds meer onbetaalbaar. Volgens Annette Bijlenga is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie. Ook in de jeugdzorg. “Wanneer jongeren in zicht komen zou de gemeente eerst een buddy aan ze moeten koppelen. De jongeren kunnen dan een gesprek hebben met iemand die drie tot vijf jaar ouder is en een bepaald proces al doorlopen heeft.” Door de preventieve werking die hiervan uitgaat hoeft in sommige gevallen mogelijk geen psycholoog of psychiater worden ingeschakeld.

Er zijn echter ook initiatieven die wat Bijlenga betreft zo terug mogen worden gedraaid. Zoals de Swash doekjes waarmee clienten van Omring worden gewassen. “Dat vinden ze helemaal niet prettig. Dan hebben ze liever dat ze minder vaak worden gewassen maar dan wel onder de douche mogen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405