Container met drugsafval gedumpt in natuurgebied in Twisk

6 juni 2024 17:02
Bron: Inter Visual Studio

In een natuurgebied in Twisk is donderdagochtend een container met vloeistof gedumpt, die vermoedelijk afkomstig is van een synthetisch drugslab. Volgens de politie is het afval in de sloot gestort.

De politie deed donderdagochtend rond 9.30 uur de ontdekking in een natuurgebied in Twisk. Een ooggetuige zou op de parkeerplaats van het natuurgebied een geparkeerd huurbusje hebben zien staan, waarna iets later de drugsafvaldumping bij het Marepad door agenten werd ontdekt. 

Er is een vloeistof gedumpt uit een IBC-container, waar in totaal 1.000 liter in kan. Hoeveel liter er in het gebied is geloosd, is voor de politie onduidelijk. Volgens een politiewoordvoerder hangt er een chemische lucht en ligt er op het water over een lengte ‘van enkele meters’ een bruine, chemische drab. 

Politie zoekt getuigen

“Het kenteken van het busje heeft de ooggetuige helaas niet gezien”, aldus een woordvoerder. De politie roept getuigen die iets verdachts gezien hebben in de omgeving van het Marepad, op om contact op te nemen met de politie.

Door de dumping is de sloot vervuild geraakt. Deze moet worden leeggezogen. Om vervuiling in het natuurgebied tegen te gaan, heeft het hoogheemraadschap meerdere duikers afgesloten. Ook moet er ongeveer 40 vierkante meter vervuilde grond worden afgegraven. “Het gevolg zijn dode planten en dode vissen en hoge kosten gemeenschapsgeld”, laat het hoogheemraadschap aan NH weten. Volgens de beheerder van het gebied gaat het om ongeveer twee kubieke meter drugsafval.

Niet kunnen beregenen

Boeren in de omgeving zijn op de hoogte gebracht en worden afgeraden om water uit de sloot te halen om hun gewassen te beregenen. De duiker richting het dorp Twisk is dicht gezet zodat er geen vervuild water naar het dorp kan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844