Copernicus organiseert festival met door leerlingen gemaakte films

1 juli 2024 11:04
Bron: Aangeleverd door Copernicus SG

Op 8 juli wordt door de Hoornse Copernicus SG een filmfestival georganiseerd in bioscoop VUE als afsluiting van het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV). In Hollywoodstijl worden dan de beste twaalf films vertoond uit een totaal van eenendertig inzendingen. Een jury onder voorzitterschap van actrice Sarah Bannier besluit vervolgens wie dit jaar de felbegeerde Koperen Nicus ontvangt. Het aanwezige publiek bepaald de winnaar van de publieksprijs.

Het Hollywood thema moet ervoor zorgen alle leerlingen en gasten de avond bijwonen in glitter-, glamour of galakleding. “De rode loper ligt klaar en onze leerlingen kijken hier al weken naar uit”, verteld Marieke Brouwers, die als docent Drama enCKV de leerlingen heeft begeleid. “De leerlingen hebben de afgelopen maanden les gehad in filmtheorie, cameravoering en acteren. Alle inzendingen hebben ze zelf geschreven, geregisseerd en gemonteerd. Het zijn dus van helemaal hun eigen films”.

“Het Copernicus doet dit al 15 jaar,” verteld docent Brouwers. “Door corona heeft het helaas drie jaar stilgelegen. Vorig jaar kon het weer en de leerlingen waren enthousiast. Ze konden kiezen uit het maken van een korte film, een fictiefilm of een trailer; allemaal van maximaal 5 minuten”. Dit jaar bestond de oogst uit twee documentaires. De overige inzendingen waren speelfilms en trailers.

Voorzitter Sarah Bannier van de vakjury (ondermeer bekend van Het Klokhuis en het Sinterklaasjournaal) wordt bijgestaan door oud-Copernicusleerling en VFX-artiest Thijs Smeele en Digitaal Project Specialist Danny Plas. Zij zullen de films beoordelen op originaliteit, regie, acteerprestaties en montage.

Brouwers: “Buitenstaanders zijn ook welkom, en die kunnen nog kaartjes kopen. Maar wees er snel bij, want de zaal heeft een beperkte capaciteit en we verwachten een grote opkomst. Natuurlijk komen er veel leerlingen, maar ook veel mentoren, de directie, ouders, familieleden en vrienden. Van buitenstaand moeten ze dan een kaartje kopen, de zaal heeft beperkte bezettingen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844