Coronatoegangsbewijs verplicht voor toegang tot deel Sinterklaasintocht Medemblik

9 november 2021 13:15

Een deel van de Sinterklaasintocht in Medemblik van zaterdag is voor volwassenen alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Daarmee is het, zover bekend, de enige intocht in Noord-Holland waarbij dat nodig is. “We hebben een uitgebreid programma, dus we moeten wel”, vertelt Bert de Jong van Stichting Evenementen Medemblik (STEM) tegen NH Nieuws/WEEFF.

intocht sinterklaas medemblik 2019

Er ontstond verwarring bij mensen omdat na de persconferentie van vorige week nog werd aangekondigd dat de Sinterklaasintochten niet onder de nieuwe coronamaatregelen zouden vallen. Alleen in Medemblik is de situatie nu anders, waar niet is gekozen voor een doorstroomevenement. “Het is bij ons een combinatie van beide factoren. Er gaat een uitgebreid programma aan vooraf wat specifiek te zien is vanaf de kade in de haven. Hierdoor staat een grote groep mensen langdurig bij elkaar”, legt De Jong uit.

Optocht door stad vrij te bezoeken

In overleg met de gemeente is daarom besloten om van de Oosterhaven tussen de Schoutensteeg en de Wijdesteeg een evenemententerrein met hekken te maken. Volwassenen mogen alleen naar binnen na controle van het coronatoegangsbewijs. “De optocht die vervolgens door de stad gaat, is wel vrij te bezoeken, omdat die in beweging is. We vragen mensen zich wel aan de desbetreffende basisregels te houden (red. zoals 1,5 meter afstand).”

Ook bij de intocht in Twisk (red. gemeente Medemblik) op het station van de Museumstoomtram geldt een coronatoegangscheck. “We volgen het advies van de veiligheidsregio op”, laat een woordvoerder namens burgemeester Frank Streng weten. “We zullen ook gastheren en -vrouwen beschikbaar stellen om de toegangsbewijzen te controleren.”

Negatieve reacties

Op social media kreeg de organisatie al enkele negatieve reacties te verduren. “Het is de keuze van mensen om daar wel of niet te staan”, zegt De Jong daarover. “We zijn al heel lang bezig met de voorbereidingen en willen niet alleen een kale intocht. Als we dat wel hadden gedaan, was het voor sommige mensen ook weer niet goed geweest.”

Tekst gaat verder onder de foto

Intocht enkhuizen

Meer aangepaste West-Friese intochten

Ook andere West-Friese intochten zijn aangepast vanwege de nieuwe coronamaatregelen, al wordt daar niet gewerkt met het coronatoegangsbewijs. Zo zijn in Hoorn podiumoptredens geannuleerd, zodat er sprake is van een doorstroomevenement. In Bovenkarspel werd al duidelijk dat de Sint niet wordt binnengehaald in haven de Kolk, maar nu wordt ontvangen bij de Ceres-molen. Vervolgens zal Sint en zijn pieten een tocht over het water maken door Bovenkarspel en Grootebroek. 

Intocht Enkhuizen live bij NH Nieuws en WEEFF

Ook in Enkhuizen is het programma aangepast, al komt Sinterklaas weer als vanouds in de Oude Haven aan. “Met het oog op de maatregelen tegen het coronavirus is het programma iets ingekort. Zo gaan de Sint en zijn pieten na aankomst wat sneller de optocht in, ook de toespraken worden iets ingekort”, zegt Emily Lintvelt van het Enkhuizer Sinterklaas comité.

De intocht van Sinterklaas in Enkhuizen is tussen 13.15 en 13.50 live te volgen via NH Nieuws en streekomroep WEEFF.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405