“Dag Deentje”: allerlaatste filiaal sluit de deuren

21 november 2021 16:35

Klanten omschrijven het als ‘het einde van een tijdperk’: na dit weekend komt er officieel een einde aan de Noord-Hollandse supermarktketen Deen. Vandaag sloot de allerlaatste winkel haar deuren, in Heemskerk. Het filiaal wordt omgebouwd tot een Vomar-supermarkt.

Snapshot Video 225015 (01:00)

Andere filialen van Deen zijn of worden al omgebouwd tot Albert Heijn, Dekamarkt of Vomar. Begin dit jaar werd duidelijk dat Deen haar winkels aan deze supermarktformules verkoopt. Sindsdien sloten steeds meer winkels de deuren om officieel verbouwd te worden tot een filiaal van een van deze drie supermarktketens.

De verkoop van de Deen-winkels was een lastig besluit, liet algemeen directeur Leendert van Eck eerder weten. Het toekomstbestendig houden van het bedrijf zou om forse financiële investeringen vragen en de familie Deen had daarin ‘een andere keuze gemaakt’.

Deen begon in 1933 in Hoorn als kruidenierswinkel. Sindsdien is de keten uitgegroeid tot 80 winkels, met twee distributiecentra in Beverwijk en Hoorn. Bijna de helft (39) van die 80 winkels zijn overgenomen door Albert Heijn, 22 winkels komen in handen van Vomar en 19 van Dekamarkt.

Het Deen-filiaal in Heemskerk had vandaag de twijfelachtige eer om ‘de allerlaatste’ te zijn. Het was de laatste dag voordat de winkel zou sluiten en omgebouwd zal worden tot Vomar. Klanten konden profiteren van speciale leegverkoopkorting. En daar werd goed gebruik van gemaakt: sommigen kwamen met meerdere volle karen de winkel uit.

Dit zat er allemaal in het winkelwagentje van de allerlaatste Deen-klanten:

“Het was heel druk”, zegt een medewerkster van de supermarkt in Heemskerk. “Er stond vanochtend een hele rij. We dachten: wat gaat ons gebeuren? En toen de deur open ging, rende iedereen naar binnen. Het was wel een ervaring.”

De klanten gaan de Deen dan ook echt missen. “Ik ben jaren Deen-fan geweest, totdat mijn zoons liever naar de Dekamarkt gingen”, zegt een vrouw die de winkel komt uitgelopen. “Het is toch een tijdperk dat afgesloten wordt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405