Dankzij het nieuwe Hoornse café van zussen Daphne en Nina leeft hun geliefde broertje voort

2 oktober 2023 19:06
Bron: NH Media / Michiel Baas

Het ongeloof over het plotselinge overlijden van ‘hun’ Jasper is nog altijd groot, het verdriet vers. Toch gaan de zussen Daphne en Nina Smit verder met hun plannen en openen ze een filiaal van Brownies & Downies, vandaag in Hoorn. Voor hen dé manier om hun geliefde broertje voort te laten leven. “Mensen kunnen hem zo toch nog leren kennen.”

Je kunt er niet omheen. In de kapel van het Missiehuis op de Blauwe Berg in Hoorn is Jasper overal. Op een levensgrote foto, een afbeelding in glas in lood, een kunstwerk en op andere foto’s. Eén ding is zeker: Jasper zal niet snel worden vergeten. “Hij kijkt van boven mee”, zegt Nina, terwijl ze naar zijn afbeelding wijst. “Letterlijk.”

Vorig jaar september zorgde een tragisch ongeluk op een zorgboerderij voor een vroegtijdig einde van zijn leven. Het overlijden slaat een groot gat binnen het gezin en zaait twijfel in de toekomstplannen die er al lagen. “M’n zus Daphne werkte al bij Brownies&downieS in Alkmaar en ook Jasper werkte daar. Waarom beginnen we zelf geen filiaal?”, was de gedachte.

In de horecagelegenheid werken mensen met een beperking mee in een regulier bedrijf. Er kan koffie worden gedronken, brownies worden gegeten en er is ook een avondkaart. Jasper kon niet wachten om er ook te gaan werken, maar zover kwam het dus niet. Na een paar maanden van rouw en twijfel kwam de vastberadenheid bovendrijven: Brownies&downieS in Hoorn moest er komen. “Dit is voor ons een manier om hem toch een soort van in leven kunnen houden. Zo kunnen mensen hem nog steeds leren kennen.” 

Veel geleerd van Jasper

Ze praten graag over Jasper. “Hij was super sociaal, stond open voor iedereen. Voor hem was iedereen ook gelijk. Daarin heeft hij ons ook veel geleerd.” Onder het personeel bevinden zich ook enkele bekenden van Jasper. “Onder meer zijn beste vriend, Daan. Dat is heel fijn. Zij kunnen ook over hem vertellen. Zo blijft hij toch onderdeel van het bedrijf.”

Vandaag dus de feestelijke opening, ondanks de verdrietige voorgeschiedenis. Een dubbel gevoel, maar Nina en Daphne hebben zin in het avontuur. En de goedkeuring van boven? Die hebben ze alvast te pakken.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844