Dansmarathon van twaalf uur tijdens Big Jive in Hoorn: “Lekker terug in de tijd”

3 september 2022 08:01
Bron: Aangeleverd

Hoorn gaat vandaag een beetje terug in de tijd. De Noorderkerk op het Kleine Noord wordt vandaag, tijdens de eerste editie van het festival Big Jive All Dayer, overspoeld met zo’n 500 dansers. Zij gaan twaalf uur lang los op jivemuziek uit de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw. 

Twaalf uur lang dansen in de Noorderkerk

Ze moesten er lang op wachten. Dansfanaten Andy en Karin ter Linden uit Oostwoud en Peter en Linda Huurman uit Zwaagdijk bezochten eerder hetzelfde evenement in Engeland. Andy ter Linden: “Daar werden we gevraagd of we de Big Jive ook in Nederland konden organiseren. Twee dagen later brak corona uit. We waren gelukkig net weer terug in Nederland, want er vloog geen vliegtuig meer.”

De eerste editie werd door de pandemie twee keer uitgesteld, maar vandaag is het dan eindelijk zover. Ter Linden kan niet wachten: “Het is de bedoeling dat het jaarlijks terugkeert.”

Publiekstrekker 

De vier organisatoren ontvangen vandaag 5 bands, afkomstig uit Engeland, Italië, Duitsland en Nederland. Drie dj’s maken het programma compleet. Publiekstrekker is de swingband The Jive Aces uit Engeland. “Zij komen voor het eerst in Nederland spelen, dat vinden wij heel bijzonder”, zegt Ter Linden. Daarnaast zijn er stands aanwezig, met kleding, sierraden en zijn er kappers voor mannen en vrouwen aanwezig. 

Er komen 5 bands en 3 DJ's

Publiek uit heel Europa komt vandaag naar Hoorn. “Er komen bezoekers uit Spanje, Frankrijk, Noorwegen en Engeland. Maar bijvoorbeeld ook een volle bus met mensen uit Groningen. En het leuke aan dit festival is dat het allemaal dansers zijn. Er ligt een grote dansvloer in de Noorderkerk, dat ziet er fantastisch uit. Je zou het een dansmarathon kunnen noemen, al is er natuurlijk ook voldoende ruimte om gezellig met elkaar te kletsen.” 

Hoorn keert vandaag dus terug naar de tijd van de vetkuifen en pettycoats, in ieder geval voor een beetje. “Het hele evenement ademt de sfeer van de jaren ’40, ’50 en ’60. “Alleen de led-verlichting doet dat niet”, besluit Ter Linden met een knipoog.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405