Darmpatiënten Dijklander krijgen door app ‘meer regie over eigen zorgproces’

28 maart 2024 06:15
Dijklander Ziekenhuis
Bron: WEEFF / NH Media

Darmpatiënten die onder behandeling zijn in het Dijklander Ziekenhuis hoeven vanaf volgende week minder vaak voor een afspraak naar Hoorn of Purmerend. Het ziekenhuis biedt namelijk een app aan, waarmee controles vanuit huis gedaan kunnen worden. “Met de app krijgen mensen meer regie over hun eigen zorgproces.”

De app is bedoeld voor de zogeheten IBM-patiënten, dat staat voor Inflammatory Bowel Disease. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn enkele voorbeelden hiervan. Per jaar zijn er één tot vier controles in het ziekenhuis.

Het Dijklander Ziekenhuis start vanaf maandag met de zogeheten Luscii-app, waarbij de afspraken die normaal bij de arts gehouden worden, ook thuis uitgevoerd kunnen worden. Het gaat hierbij een proef die al uitgevoerd wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en OLVG. Deze proef duurt een jaar.

Persoonlijk contact met artsen blijft

“Dankzij deze app krijgen patiënten meer regie over hun eigen zorgproces. Ook kan de patiënt vragen beantwoorden over het ziektebeloop, zodat wij als ziekenhuis kunnen zien hoe het met de patiënt gaat”, zegt verpleegkundig specialist Laura Schooneman-de Boer. “Ook kunnen thuis metingen gedaan worden, die je invult in de app.”

Volgens de specialiste scheelt dit een onnodig bezoek aan het ziekenhuis. “En patiënten hoeven niet de hele dag op een telefoontje te wachten, om de uitslagen en het behandelplan te bespreken.”

Het persoonlijk contact tussen darmpatiënten en artsen verdwijnt niet door het gebruik van de app, verzekert Schooneman-de Boer. “Ze kunnen nog steeds heel laagdrempelig contact met ons zoeken. En ook telefonisch staan wij gewoon voor onze patiënten klaar.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844