De Andijker: 101 jaar oud

27 oktober 2022 15:20
Door Erik Bout

De honderdjarige verjaardag van De Andijker, op 2 april 1921 opgericht als ‘Nieuws en advertentieblad De Andijker Middenstander’, is vanwege strenge coronamaatregelen vrijwel onopgemerkt gebleven. En dat terwijl de krant een zo belangrijke rol speelt voor de lokale nieuwsvoorziening, vooral voor ouderen. Er kon geen geen groot feest worden gegeven. Inplaats daarvan werd alle energie gestoken in het maken van een bijzondere uitgave, die – inmiddels – door veel Andijkers als bewaarexemplaar wordt beschouwd.

“Als de bezorging hapert, dan krijgen we het te horen. Dan worden we overspoeld met bezorgde telefoontjes”, zegt Peter Ligthart, uitgever van de krant. Bij de honderd-en-één jarige staat het lokale nieuws nog steeds voorop. “Maar zoals het ooit begon, zo is het nog steeds: we zijn een nieuws en advertentieblad”. 

De eerste editie van de Jarige Job

“Als de bezorging hapert, dan krijgen we het te horen. Dan worden we overspoeld met bezorgde telefoontjes”, zegt Peter Ligthart. Bij de honderd-en-een jarige staat het lokale nieuws nog steeds voorop. “Maar zoals het ooit begon, zo is het nog steeds. We zijn een nieuws en advertentieblad”. 

Bij het honderdjarige verjaardagviering is er van de krant wel een centenario editie gemaakt. Maar de feestelijkheden beperkten zich tot kleine kring. “Met mijn vier collega’s”, verteld Peter. “Daarmee bedoel ik onze medewerkers Jakob (die doet de logistiek), Karin (die doet de lay out en nog veel meer), Olga (dat is onze redactrice) en mezelf. Gezellig ‘moi anzitte en un bakkie en un gebakkie”.

Wachten op 105

Nu is het wachten op het volgende kroonjaar. “Maar dan vieren we het ook echt groots. Met de fanfares Excelsior EN Sursum Corda”.  En wat meer aandacht zou volgens Ligthart ook terecht zijn. “We zijn best uniek. De kleinste uitgever, met de oudste titel, zeker van West-Friesland”.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405