De bibliotheek is een ontmoetingsplek met of zonder boek

27 december 2022 10:30
Klik&Tik certificaat uitreiking van Bibliotheek Hoorn met bakfiets

De bibliotheek is allang niet meer een plek waar je alleen boeken kunt lenen. “Het is een plek waar je niets moet. Je kunt er mensen ontmoeten in het leescafe. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals digitale cursussen”, vertelt Harriet Roskam van Bibliotheek Hoorn. ” Het is een misvatting dat je lid moet zijn om naar een bibliotheek te kunnen. Dat is alleen nodig als je een boek mee naar huis wilt nemen.”

Van 14 tot en met 20 januari doet de bibliotheek mee aan de lieve briefjes week. “Het is een actie om mensen met elkaar te verbinden. De briefjes kunnen worden opgehaald op alle vestigingen en daarop kun je een complimentje voor iemand schrijven. We gaan zelf op Blue Monday hiermee de straat op”, vertelt Harriet Roskam.

In West-Friesland zijn er twee organisaties, Westfriese Bibliotheken en Bibliotheek Hoorn. “We streven allebei dezelfde doelen na, maar zijn twee aparte organisaties. Wel werken we nauw samen”, vertelt Harriet Roskam van Bibliotheek Hoorn. Er is ook een samenwerking met Park Schouwburg. “Als lid van Bibliotheek Hoorn krijg je op geselecteerde voorstellingen korting. Dat doen we om cultuur te stimuleren.” Ook stelt de bibliotheek binnen de openingstijden haar deuren open voor iedereen die de komende maanden de kachel thuis een graadje lager zet.

Bibliotheek Hoorn beschikt over een collectie boeken met grotere letters. “Voor als je minder goed kunt zien. Ook voor mensen met dyslexie zijn er speciale boeken”, aldus Roskam. Ze adviseert om bij kinderen vroegtijdig te beginnen met voorlezen en dit langdurig te doen. “Je denk dat pikt zo’n peuter niet op, maar het stimuleert echt de woordenschat en het plezier in lezen. Ook voor ouderen is dit fijn. Je bent dan toch even in een andere wereld.” 7 januari komt vertelkring De Eenhoorn hiervoor naar de Centrale Bibliotheek in de Wisselstraat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405