De Gabberweek verbindt ook senioren met elkaar: “Een echte taart, net als ik!”

23 februari 2024 14:57
Bron: NH Media / Michiel Baas

Terwijl er in een ruimte verderop een enorm bak Lego wordt omgekieperd, fröbelen de aanwezige senioren vrolijk verder. Want de Gabberweek – een vrijwilligerscollectief dat tijdens de voorjaarsvakantie talloze activiteiten in West-Friesland organiseert – is er óók voor ouderen. “We verbinden door elkaar te blijven ontmoeten.” 

Bowlen, pizza’s bakken, sportactiviteiten, knutselen en zelfs een uitje naar Ecomare op Texel. De Gabberweek is al jaren een begrip voor veel West-Friese schoolkinderen en breidt steeds meer uit. In doelgroepen én getallen. “We begonnen in 1996 met 450 deelnemers en we zitten nu op ruim duizend”, zegt voorzitter Marije Jonker-Verweij uit Spanbroek. Ze draait dit jaar voor het eerst mee als preses. “Het is een heel gezellige week, met heel leuke vrijwilligers. Het zijn lange dagen, maar het geeft heel veel energie.”

90 vrijwilligers, 50 chauffeurs

Nog meer cijfers: zo’n 90 personen zetten zich een week lang belangeloos is, waarvan zo’n 50 chauffeurs die de 24 busjes besturen. Een vrijwillige kookploeg zorgt er dan weer voor dat de vrijwilligers goed worden verzorgd. 

Eén van de chauffeurs was deze week burgemeester Van den Hengel van Opmeer. Hij reed afgelopen week een dag op één van de busjes, om de kinderen naar een activiteit te vervoeren. Verweij-Jonker: “Hij was heel enthousiast en wil volgend jaar zelfs twee dagen komen helpen. Super leuk! Hij had alleen de pech dat juist zijn busje stil kwam te staan. Die deed helemaal niets meer. Gelukkig kon er snel iemand helpen en kwam hij niet te laat op zijn volgende afspraak.”

“De burgemeester had een beetje pech dat juist zijn busje stil kwam te staan. Die deed helemaal niets meer”

Marije Verweij-Jonker – voorzitter Gabberweek

Maar de Gabberweek is er zeker niet alleen voor de jeugd. Ook voor senioren wordt er een programma in elkaar gezet. Op basisschool ’t Ruimteschip in Opmeer maakte een groep vrouwen donderdag een bloementaart, passend bij het naderende voorjaar. “Het is iedere keer weer heel leuk om mee te doen, ze organiseren iedere keer weer andere dingen. Het is genieten”, zei Truus Broertjes uit Hoogwoud. “In het dorp kom je deze vrouwen later weer tegen en dan heb je weer een praatje. Het zorgt voor gezelligheid.” 

Verbinden door te ontmoeten

En dat is volgens Verweij-Jonker nu precies de bedoeling. “We merken dat de maatschappij vereenzaamt. We willen in onze en omliggende gemeentes blijven verbinden en dat doen we door elkaar te blijven ontmoeten. Je hoort dat de vrouwen het leuk met elkaar hebben en dat is precies ons doel.” 

Aan het einde van de ochtend is de tafel gevuld met prachtige creaties. Het resultaat mag er zijn, vindt ook Truus. “Een echte taart, ja.” Een ferme lach volgt: “Net als ik!”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405