De Haringhoppers hebben primeur in West-Friesland met allereerste Prinses Carnaval

13 november 2023 13:23
Bron: de Haringhoppers

De elfde van november is een speciale dag. Niet alleen vanwege Sint Maarten, maar ook het carnavalsseizoen start ieder jaar op deze datum. Carnavalsvereniging De Haringhoppers uit Enkhuizen maken deze editie extra speciaal, door de bekendmaking van hun eerste Prinses Carnaval. Ellie van der Schriek heeft deze bijzondere eer.

Als geboren Brabantse zit het carnaval bij Ellie in het bloed. Via Den Bosch en Amsterdam – waar ze studeert – komt Van der Schriek in Enkhuizen terecht. Ze bezoekt diverse feestavonden en richt de loopgroep Giebelende Giebels op. Vorig jaar vierde de loopgroep een jubileum, met daarbij een motto om eens een vrouwelijke prins te eren.

“Iedereen moet kunnen floreren”

De verbazing bij Ellie is dan ook groot, als zij door het bestuur van De Haringhoppers gevraagd wordt. “Mijn dochters hebben de doorslag gegeven om ‘ja’ te zeggen”, zegt Van der Schriek.

Als eerste Prinses van het carnaval in Enkhuizen heeft Ellie het motto: ‘laat gelijkheid tot bloei komen’. Dat betekent volgens Van der Schriek gelijke rechten en gelijke kansen hebben, en mogen zijn wie je bent. “En de mogelijkheid krijgen om te worden, wie of wat je wilt worden”, gaat ze verder. “Het benadrukt het belang van het creëren van een samenleving, waarin iedereen kan floreren en waarin we allemaal samen het carnavalsfeest vieren.”

Bestuur Haringhoppers wil leren van Brabantse

“Dat ik dit jaar als vrouw Prinses carnaval mag worden, toont aan dat de gelijkheid tot bloei komt. En
in aansluiting op dit motto heb ik als prinsessennaam gekozen voor: Prinses Florellie,”, sluit Ellie af.

Grootvorst Ton Gobes van De Haringhoppers vertelde vorige week over de populariteit van het carnaval in Enkhuizen. Zo is er een lange wachtlijst voor de Raad van Elf, en voor de titel van Hofdame. Het bestuur van de carnavalsvereniging is blij dat Van der Schriek volmondig ‘ja’ heeft gezegd op de vraag om de eerste Prinses Carnaval te worden. “We kunnen wat het vieren betreft ongetwijfeld nog iets leren van een échte Brabantse”, laten zij weten.

Zwaag maakt nieuwe Prins Carnaval bekend

Ook in Zwaag werd afgelopen zaterdag het nieuwe carnavalsseizoen ingeluid. Partycentrum De Witte Valk – tijdens carnaval omgedoopt tot De Leuttempel – was in tropische sferen voor de editie van dit jaar. Om elf minuten over elf was de spanning op het hoogtepunt, en maakte Het Masker bekend dat Prins Drikus dit jaar is uitgeroepen tot Prins Carnaval, met Hofdames Jamy en Nadia.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844