De Hel van Abbekerk: onderlinge strijd tijdens een van de oudste triatlons van Nederland

3 september 2022 13:56
Bron: Foto: Sjoerd de Roos

Een van de oudste triatlons van Nederland staat weer voor de deur. Al voor de 37ste keer wordt de ‘Hel van Abbekerk’ belopen. En dat betekent dat de draaiboeken weer worden afgestoft, het parcours wordt klaargemaakt en de strijdbijl wordt opgegraven.

Triathlon Abbekerk staat weer voor de deur

De eerste wedstrijd startte in 1984. De zwemvereniging Koggenland (ZVK), ijsclub (ALIJV) en gymvereniging (S.V.W.) trokken gezamenlijk op. “Drie jaar later werd de Nederlandse Triathlon Bond opgericht”, zegt Sjaak Ros. De inschrijving is inmiddels achter de rug: 350 atleten, waarvan 50 uit Abbekerk, zullen aankomende zondag de strijd aangaan. Ook iemand uit Zwitserland begint aan de aftrap.

Hulp komt van alle kanten

Toch is de triatlon anders dan anders. Abbekerk kent geen open water. Zwembad De Spetter moet dus als parcours fungeren. “Na 40 baantjes springen ze op de fiets, waarna ze het open weidelandschap moeten trotseren. Als de wind verkeerd staat, dan wordt het zwaar”, lacht Ros. 

Hoewel evenementen in Nederland onder druk staan door een tekort aan vrijwilligers, EHBO’ers en verkeersregelaar, drijft de triatlon in Abbekerk op vrijwilligers. “De boel is rond, we kunnen weer. Zo’n 150 vrijwilligers zullen het evenement in goede banen leiden.”

Idee uit Noorwegen

Maar dat niet alleen. Zelfs de Dorpsraad springt bij om het parcours op te fleuren. Bestuursleden Hans Legel en Cees van Kooten hebben 18 oude fietsen in felle kleuren gespoten, een idee overgewaaid uit Noorwegen. “Vijf jaar geleden reden mijn vrouw en ik met onze camper door een klein dorpje. Bij de ingang en later ook verderop zagen we langs de kant van de weg allemaal felgekleurde fietsen staan”, blikt hij terug.

In het begin begreep Legel het niet, maar toen hij ernaar vroeg bleken het weekend erop wielerwedstrijden in het dorp te zijn. Een maand later stelde hij zelf het idee voor. Het dorp reageerde enthousiast: binnen een paar dagen werden er 18 oude fietsen van stal gehaald. “We zijn toen meteen aan de slag gegaan. We hebben de fietsen gestript, en de ketting, spatborden en versnellingskabels verwijderd en schoongemaakt. En daarna hebben we alle fietsen bespoten.” Binnen twee weken zat het klusje erop. De felgekleurde fietsen staan nu verspreid over Abbekerk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Derby

Wanneer gevraagd wordt naar wat Abbekerk zo bijzonder maakt, hoeft Ros niet lang na te denken. Want de triatlon heeft in de loop der jaren een reputatie van onderlinge derby opgebouwd. “De triatlon leeft enorm in Abbekerk. De eerste weddenschapjes zijn al tijdens de kermis van vorige week gelegd. Die onderlinge strijd blijft altijd. Zo hebben twee buurmannen gewed om een bierfust.” 

Ook doen er sinds 2018 para-atleten mee. “Dit jaar zijn dat er maar twee, waaronder paralympiër Geert Schipper uit Spanbroek”, zegt hij. Ook Abbekerker Ewald Simonis gaat de strijd aan, die door een hersenbloeding in een rolstoel belandde. “Zijn zoon en voorzitter Niels Betten staan hem bij. Betten trotseert het water en en zijn zoon trekt de hardloopschoenen aan. Waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844