De Herbergier in Wognum krijgen AED-kast en reanimatiecursus gesponsord

21 mei 2024 14:00
Bron: Univé

De Herbergier in Wognum heeft een AED-kast ontvangen vanuit Univé. Het ledenfonds van de stichting heeft daarnaast een reanimatiecursus aan alle medewerkers aangeboden. “Het geeft een veilig gevoel, een AED bij de ingang”, zegt leidster Natasja Dam.

De zorgorganisatie aan de Kerkstraat in Wognum biedt onderdek aan ouderen die kampen met geheugenproblemen. Zeventien ouderen worden in het omgebouwde klooster gestimuleerd om zo actief en zelfstandig mogelijk te blijven leven. Ook activiteiten en ruimte voor eigen hobby’s wordt op de locatie aangeboden.

Hoewel er al meerdere AED-kasten in het dorp opgehangen zijn, ontbrak er nog een bij de zorgorganisatie in het centrum van het dorp. Daar is onlangs verandering in gekomen. Leidster Natasja Dam is blij met de donatie. “Het geeft een veilig gevoel”, zegt ze. “Je hoopt de AED natuurlijk nooit te hoeven gebruiken, maar het is heel fijn om er zo eentje dichtbij te hebben. Voor als die mensen die hier wonen, werken, op bezoek komen of gewoon op straat voorbijlopen. Als er iets gebeurt, kan deze AED voor hen het verschil maken.”

Kennis van reanimatie direct in praktijk brengen

Naast de schenking van de kast hebben de medewerkers van De Herbergier een reanimatietraining aangeboden gekregen. “Omdat je in de zorg werkt, moet je weten hoe je moet reanimeren. Maar het is altijd goed om die kennis op te frissen en de stappen weer eens goed door te nemen”, zegt Dam, die haar kennis vrij snel daarna in de praktijk moest brengen.

“Toen ik achter de bar stond bij de voetbalkantine in het dorp, is een persoon onwel geworden”, legt ze uit. “Die hoefde gelukkig niet gereanimeerd te worden. Maar ik was heel blij dat ik op dat moment kon terugvallen op de trainingen van eerder die dag. Alle stappen zaten nog vers in mijn hoofd.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844