De kinderhersens kraken bij het horen van Westfriese woorden: “Reed? Dat is kont!”

29 oktober 2022 19:00

We zagen eerder al dat het met de kennis van het Westfriese dialect wel goed zit bij de jeugd in Midwoud. Maar kennen ze ook de betekenis van sommige Westfriese woorden en gezegdes? 

De hersenen van Siem, Rowan, Nina, Noa, Lotte, Benjamin en Lucas werden behoorlijk gekraakt in de bibliotheek van OBS De Koet in Midwoud. Want Westfries horen deze kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud niet dagelijks. Ja, misschien af en toe wat woordjes of kreten als ‘ja, denk’, ‘puur’ of ‘pittig’, bij opa en/of oma, maar verder… 

We beginnen met een makkelijke: ‘prieke’. Wat zoveel betekent als morsen of knoeien. Een woord dat in het Westfries veel gebruikt wordt, dus het idee soms ook leeft dat iedereen dit kent. “Morsen”, klinkt het een aantal keer vrij gedecideerd. “Dat er iets op mijn shirt komt”, zegt Benjamin.

Bingo!

Dan ‘m’n biene benne louf’, vermoeide benen dus. Ogen schieten van links naar rechts. “Geen idee!”, knalt Siem er maar meteen in. Zijn zus Nina, wat voorzichtig: “Mijn benen zijn op, moe.” Bingo! En ook Noa weet het. De prijs voor meest creatieve inzending is voor Benjamin. “Met je benen naar binnen lopen.”

Dan de laatste, ‘an de reed weest’. Oftewel: een rondje gereden. “Ik weet wel weest, dat is geweest”, zegt Lucas. En wat reed is, denkt Noa wel te weten. “Kont!”

De week van de Westfriese taal

In de week van de Westfriese taal besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het dialect in West-Friesland. De taal is een stuk van de identiteit van de regio, maar staat ook onder druk. Is er toekomst voor het Westfries, wie spreken het nog en wat zien we er nog van terug in het straatbeeld? 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
15:00 – 17:00 uur

WEEFF TV