De Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen: op 21 mei mag de vlag uit

16 mei 2020 12:25
Opstand en Bevrijding van Enkhuizen 21 mei 1572 (Dick Turksma)

21 mei 1572 vond De Opstand Ende Bevrijdingh van Enkhuizen plaats. Een historisch gezien belangrijk moment voor Nederland. Elke 21 mei wordt hier in Enkhuizen uitgebreid bij stil gestaan. Dit jaar gebeurt dat door de corona crisis minder uitbundig.

“Het ging gepaard zonder bloedvergieten,” vertelt Lies Turksma aan WEEFF Radio. “Dat is ook de reden waarom er weinig aandacht voor is in de geschiedenisboeken. Het was tijdens de 80-jarige oorlog. Heel Europa was overmeesterd door Spanje. Niet zozeer de koning, maar Alva werd steeds belangrijker en grimmiger. Hij wilde steeds meer en trok ook op naar Nederland.”

Enkhuizen tijdens de 80-jarige oorlog

“Alva wilde ons veroveren en dat ging gepaard met slechte zaken. Mensen werden arm. Ze hadden geen eten en drinken. Ze moesten belasting gaan betalen. De schepen werden gevorderd. De vissers mochten niet meer de Zuiderzee op. Toen Alva met zijn troepen optrok richting Vlissingen en Rotterdam waren daar grote gevechten. Daar werden 400 tot 500 mensen vermoord.”

“Op een gegeven moment kwamen ze hier achter in West-Friesland. Dat zou ook bij ons wel eens kunnen gebeuren. Toen begonnen de mensen zich te verweren om dat te voorkomen. Er waren verschillende Spaansgezinde burgemeesters die hebben ze uiteindelijk in Enkhuizen er uitgezet en gekozen voor de prins van Oranje.”

Opstand en Bevrijding van Enkhuizen feestelijk gevierd

“Rond het stadhuis en de Dromedaris wordt het op 21 mei altijd heel feestelijk gevierd,” vertelt Lies Turksma. “Met folkloristische toneelopvoeringen. De eerste kleding die ik hiervoor aangeboden kreeg kwam trouwens uit Hoorn.”

Jan Baas, de toenmalige burgemeester van Enkhuizen en de wethouders namen volop aan deel aan de opvoering. “En ook onze huidige burgemeester vindt het belangrijk om hier aan mee te doen,” vertelt Lies.

Corona crisis gooit roet in het eten

Door de corona crisis kan de opvoering dit jaar niet plaatsvinden. De organisatie vindt het echter belangrijk om er dit jaar wel waar mogelijk bij stil te staan. Elk jaar hangt op 21 mei ook de vlag uit en dat zal dit jaar ook gebeuren. “Ook de mensen in Hoorn mogen hier aan meedoen.”

In 2022 is het 450 jaar geleden dat de Opstand Ende Bevrijdingh van Enkhuizen plaatsvond “Dan hopen we met hulp van alle ondernemers het groots te kunnen vieren,” aldus Lies Turksma.

Foto: Dick Turksma

Uitzending – 9 mei 2020

Lies Turksma vertelt hoe de Opstand en Bevrijding van Enkhuizen op 21 mei 1572 dit jaar gevierd wordt.

De opstand en bevrijding van Enkhuizen tijdens de corona crisis

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844