De ‘slechtste band van West-Friesland’ bestaat 25 jaar: “Het is eigenlijk onzin”

8 september 2023 14:15
Bron: Aangeleverd

Ze beschouwen zichzelf als de slechtste band van West-Friesland, maar vieren vandaag wel het 25-jarig bestaan. Dou Grend ünd Von Velsen en de Nozem maakt eigen liedjes over onder meer dixi’s, kippengaas en bruine bonensoep. Zanger Kees Grent kan er nog altijd om lachen: “Een uit de hand gelopen grap. Het slaat helemaal nergens op.”  

Ze speelden al eens op wc-potten, in een kuubkist, een roeiboot in het café, in een stal én in een bijna compleet leeg Olympisch Stadion, bij een wedstrijd tussen Opperdoes 4 en MOC 4. Want ondanks het gebrek aan kwaliteit – volgens eigen zeggen – hebben zanger Kees Grent, gitarist Tim van Velzen en drummer Frank Bakker in een kwart eeuw al genoeg mooie avonturen beleefd. “Mooi met vrienden op pad. Een beetje lachen en muziek maken. Dat is toch schitterend?!”

‘De Dou’ – dou is een verbastering van duo – maakt eigen nummers en de creatieve kronkels hebben geleid naar titels als Kippegaas, Bruine Bonensoep en Gak Gak Gak. “Het is eigenlijk onzin wat we doen”, zegt Kees Grent schuldbewust. “We maken stomme teksten en de muziek moet ook een beetje stom zijn. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Maar nog steeds heel erg leuk.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Drummer Frank Bakker van Dou Grend

En toch heeft deze cultband een behoorlijke schare fans in West-Friesland. Ze maken zich op voor het jubileumoptreden, dat vanavond het startsein is van de kermis in Onderdijk. Diezelfde kermis was ooit het startsein voor een kwart eeuw plezier. “Tim en ik zaten in het kermiscomité en we wilden de kosten van een dure band besparen. ‘We gaan zelf wel spelen’, zeiden we.” De glimlach is bij Kees altijd dichtbij, zo ook nu. “Een jaar later stond er toch weer een dure band, we hoefden niet meer terug te komen.”   

Vlietpop

Maar ze lieten zich niet ontmoedigen. Beroemd waren de optredens tijdens Vlietpop, op de Groote Vliet. Honderden mensen kwamen er op af, op alles dat maar kon drijven. Toenemende regelgeving en vandalisme maakten een einde aan het waterfestijn. “Wij moesten vanwege alcoholpreventie de bezoekers vertellen dat ze niet zoveel moesten drinken en zetten daarna vrolijk het nummer Zuipe, Zuipe, Zuipe in. Dat werkte natuurlijk niet. En toen er dixi’s in het water werden gegooid, hadden we er weinig zin meer in. Ik zeg wel eens: we zijn als slechtste band van West-Friesland ten onder gegaan aan ons eigen succes.” 

Afgelopen maand nog speelden ze op Westfrieslands en vorig jaar op Snertpop. Daar waar rapper Antoon met de helikopter werd vervoerd, pendelden de bandleden per schuit tussen Midwoud en Onderdijk. “Veel mooier, toch?” 

Antoon met de heli, Dou Grend met de schuit

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844