De Witte Grutto van de Mijzen is er weer

29 maart 2022 21:30

Al jaren loopt er in de polder Mijzen een bijna volledig witte grutto rond. Het is geen albino, want hij heeft geen rode ogen, maar opvallend is hij wel. De Witte is zojuist weer aangekomen vanuit zijn overwinteringsgebied in Afrika. Zal het hem dit jaar weer lukken om jongen groot te brengen?

De witte grutto van de Mijzen

In het groene gras is zo’n witte grutto natuurlijk super opvallend. De weidevogelbeschermers in de polder Mijzen hadden hem dan ook al snel in de gaten. In 2013 is hij voor het eerst gezien en toen bracht hij drie jongen groot.

Leucisme heet het verschijnsel waarbij haren of veren wit zijn omdat pigment daarin ontbreekt. Dat is anders dan albinisme waarbij geen melanine wordt aangemaakt waardoor er ook geen pigment zit in de huid of in de ogen die vaak rood zijn. De witte grutto is net weer anders. Hij heeft wel degelijk pigment in sommige veren, maar omdat de meeste veren wit of vrijwel wit zijn valt de vogel toch zo op als ‘witte’ grutto.

Tekst gaat verder.

De witte grutto van de Mijzen

De afgelopen jaren lukt het de Witte maar niet om een vrouwtje te verleiden. Misschien is hij toch iets te afwijkend van kleur naar de smaak van de dames. Het belet de witte niet om zijn rol in luchtmacht op zich te nemen. Iedere keer als er een roofvogel, kraai, meeuw, reiger of andere kuikenrover overvliegt gaan alle weidevogels de lucht in om de rover te verjagen. De Witte doet daar enthousiast aan mee, zoals op de foto is te zien. Ook al heeft hij zelf geen jongen dat jaar.

Inmiddels baltst de Witte in zijn vertrouwde territorium. We duimen voor hem.

In onderstaande foto’s is de witte grutto met een jong dat inmiddels al kan vliegen te zien. Ook waakt de Witte in de polder Mijzen op een paaltje over zijn jongeren. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405