Deal Enkhuizerzand: ontwikkelaar koopt zwembad en deel openbaar gebied voor zomer af

21 december 2022 13:09
Bron: NH Nieuws

De gemeente en projectontwikkelaar Europarcs hebben nieuwe afspraken gemaakt over de ontwikkeling van het veelbesproken recreatiegebied Enkhuizerzand. Zo neemt Europarcs het zwembad over van de gemeente, en moet een deel van het openbaar gebied met strand en ligweides nog voor de komende zomer klaar zijn. “Er komt een heel mooi recreatiegebied voor de Enkhuizers”, aldus wethouder Jan Franx.

Enkhuizerzand openbaarbaar gebied

Het herstelplan wat nodig was om verder te gaan werd gisteren door de gemeenteraad aangenomen. In de weken ervoor is door de gemeente en Europarcs flink onderhandeld over het vervolg van het project.

De camping is alweer twee jaar open en Europarcs wil graag verder met het opknappen van het openbaar gebied en uiteindelijk ook het bouwen van een vakantiepark. Maar door verzet en een zaak bij de Raad van State kwam het vervolg nog niet van de grond. 

Maar inmiddels is het herstelplan dat moest worden doorgevoerd na de uitspraak van de Raad van State akkoord bevonden. En ondertussen hebben de gemeente en Europarcs uitgebreid met elkaar gesproken over het maken van nieuwe afspraken.  

‘Werd tijd om te laten zien waar het om gaat’

“We zijn in de afgelopen jaren elkaar wel eens uit het oog verloren waar dit project nou om ging, namelijk het recreatiegebied beter maken voor Enkhuizen. Dus daarom vonden we het ook tijd om daar wat van te laten zien. Dus ik ben blij dat we daar nu afspraken over hebben gemaakt”, aldus Europarcs-directeur Andries Bruil. 

“We zijn met een heel team bezig geweest en hebben veel werkt verricht”, legt wethouder Jan Franx uit. “Er is veel gesproken en het is echt niet makkelijk geweest. Het is niet zo dat je bij elkaar gaat zitten en dan maar even wat afspraken op een papiertje zet. Maar ik ben heel blij dat er voor de Enkhuizers nu een mooi recreatiegebied komt.”

Volgens de gemaakte afspraken komt er een vakantiepark met 156 woningen, wordt het zwembad overgenomen van de gemeente en moet het openbaar gebied nog voor de zomer van volgend jaar zijn opgeknapt. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Enkhuizerzand kustboog

Ambitieus omdat er waarschijnlijk pas in april begonnen kan worden met de werkzaamheden omdat tot die tijd de natuur niet mag worden verstoord. In een interview met NH Nieuws zei Europarcs-directeur Andries Bruil eerder nog dat het strand met de een kustboog (zie het plaatje hierboven) essentieel was voor het openbaar gebied. “Want anders spoelt alles wat je aanlegt met hoog water of storm weg. Het is de ruggengraat van het gebied”, zei hij toen. 

Maar ondanks dat Rijkswaterstaat zich nog moet buigen over een vergunningsaanvraag voor de kustboog willen de gemeente en de ontwikkelaar daar niet op wachten. “Er komt sowieso een volwaardig strand met ligweides en met alles erop en eraan. En als het zand wegspoelt, wordt dat weer aangevuld”, legt de wethouder uit.

Ambitieuze planning

De planning klinkt behoorlijk ambitieus. “Dat is het ook. Het hangt van twee dingen af: of we vergunningen moeten aanvragen en de beschikbaarheid van bouwpersoneel. Want zoals iedereen weet zijn die moeilijk te krijgen. Maar we gaan er vanuit dat er in ieder geval een mooi strand zal liggen”, legt Bruil uit. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Zwembad Enkhuizerzand

En dan neemt Europarcs ook het zwembad in het gebied over van de gemeente. Al jaren moet de gemeente bijspringen. “We hebben het voornemen het zwembad te kopen. En als je dat doet, wil je het ook volledig duurzaam doen. We hebben veel huiswerk te maken en gaan nu de plannen uitwerken. Het zijn wel flinke investeringen.” 

‘Zwembad blijft voor Enkhuizers’

Wethouder Jan Franx vult aan: “Er kwam veel op ons af qua onderhoud. Europarcs gaat het zwembad dus helemaal verduurzamen en het gebruik van het zwembad blijft zoals het is.” Dat laatste wil hij graag benadrukken. Want ook hij heeft de opmerkingen op sociale media gezien waarbij mensen suggereerden dat het zwembad daardoor niet meer beschikbaar zou zijn voor inwoners van Enkhuizen. 

“Natuurlijk is dat niet zo. Alles wat we nu doen, blijft bestaan: vrij zwemmen, zwemlessen, zwemfysio, peuterzwemmen, noem het maar op. Het zwembad moet minimaal 20 jaar beschikbaar blijven. Daarna moeten we opnieuw onderhandelen.”

Bruil ziet de afspraken als een nieuw hoofdstuk. “Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest, genoeg stof opgewaaid. Dit is goed nieuws en we kunnen nu eindelijk vooruit kijken.”

Als alles volgens plan verloopt is het hele project, dus inclusief vakantiepark, op z’n vroegst in 2025 klaar. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405