Deel personeel Hessing verhuist mee naar Venlo, gesprekken over sociaal plan positief

5 februari 2024 19:04
Hessing Supervers
Bron: Aangeleverd

Meer dan vijftig medewerkers van het groenteverwerkingsbedrijf Hessing Supervers zijn bereid om met het bedrijf mee te verhuizen naar de nieuwe vestiging in Venlo. Het bedrijf sluit in juli de vestiging in Zwaagdijk-Oost, waardoor honderden medewerkers hun baan verliezen. De gesprekken tussen groenteverwerkingsbedrijf Hessing Supervers met de vakbonden over een sociaal plan verlopen naar tevredenheid. 

Flinke schadepost voor Hessing

Drie weken geleden werd bekend dat de complete productie later dit jaar naar Limburg verhuist. Het betekent dat er zo’n 280 banen verdwijnen, terwijl er ook nog eens honderden uitzendkrachten actief zijn in Zwaagdijk. Veel tijd om te treuren heeft directeur Frank Hessing niet, geeft hij aan. “Omdat de productie gewoon doorgaat en er veel moet gebeuren.”

De zorg voor zijn personeel is daar een belangrijk onderdeel van, geeft hij aan. “Onze prioriteit ligt bij de vraag: hoe houden we de gevolgen voor het personeel zo klein mogelijk? De nadruk ligt daarbij op het vinden van een andere baan, dus van werk naar werk”, aldus Hessing.

“En op onze oudere medewerkers en werknemers die minder gemakkelijk aan een andere baan komen dan anderen. Dat kan door leeftijd komen, maar ook door het opleidingsniveau. Maar ik heb goede hoop dat veel van onze mensen snel ander werk vinden. Zo’n zestig bedrijven hebben zich al gemeld om te informeren naar onze mensen.”

Verhuizen naar Noord-Limburg

Naast de inzet van de eigen HR-afdeling huurt Hessing een extern bedrijf in. Daarnaast is er voor het personeel de mogelijkheid om mee te verhuizen naar Noord-Limburg. Na de eerste gesprekken met het bedrijf blijkt dat meer dan vijftig medewerkers dit ziet zitten. Het zijn voornamelijk buitenlandse medewerkers.

Afgelopen vrijdag werd er met de vakbonden FNV, CNV en RMU gesproken over het sociaal plan dat is opgesteld. Dit werd eerder al overlegd met de centrale ondernemingsraad van het bedrijf. Tot verbazing van Margje van der Woude van de FNV, die graag had gezien dat de vakbond eerder was aangehaakt.  “Het is best raar om over je eigen vonnis te oordelen”, zegt ze. “De afhankelijkheid en onafhankelijk is voor eigen personeel anders dan voor een vakbond.”

Frank Hessing is juist blij dat ze in gesprek zijn de ondernemingsraad. “Het is heel prettig dat die het sociaal plan ondersteunt. Met vakbonden wordt het al snel wat formeler.”

“Hoe sneller er een einde komt aan de onzekerheid voor de medewerkers, hoe beter”

Frank Hessing – directeur Hessing Supervers

Inzet is onder meer het bedrag waarop het personeel recht heeft als het bedrijf de deuren sluit. Dat wordt gewogen naar maandsalaris en het aantal dienstjaren. “Die factor is niet bijzonder hoog, maar ik denk dat ze bij Hessing met de rug tegen de muur stonden”, aldus de vakbondsvrouw. “Als je ziet wat dat nieuwe pand in Venlo kost en hoeveel er per maand bij moet.  Het heeft veel meer gekost dan ingecalculeerd en loopt nog niet helemaal. Zwaagdijk is daarvan de dupe, heb ik het idee.”

Van der Woude is positief over het sociaal plan dat werd gepresenteerd, al volgt er nog een terugkoppeling. “Je ziet dat Hessing echt wel zijn best heeft gedaan. Ze hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met personeel dat ouder is dan 55 jaar. Ze hebben er echt over nagedacht, dat zie je niet altijd.” 

Goed gevoel bij afhandeling

Er volgt nog een terugkoppeling op het voorstel. “Maar ik heb een goed gevoel bij hoe ze het afhandelen. Al blijf ik erbij dat ze meteen de vakbonden erbij hadden moeten inschakelen.” Hessing hoopt later deze week tot akkoord te komen het sociaal plan. “Hoe sneller er een einde komt aan de onzekerheid voor de medewerkers, hoe beter.”

Het bedrijf sluit in juli de deuren, een exacte datum kan Hessing nog niet geven. Indirecte afdelingen, die niet verbonden zijn met de productie, blijven wel in de buurt actief. “Denk bijvoorbeeld aan inkoop, finance, sales en ICT. Die afdelingen komen op fietsafstand van Zwaagdijk te zitten, maar een exacte locatie hebben we nog niet.” Het pand aan de Nieuwmarkt in Zwaagdijk-Oost wordt verkocht, zegt Frank Hessing. “We hebben al best wat aanloop gekregen, dus daar ben ik positief over gestemd.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405