Deelnemers Tour de Fris terug in Hoogwoud na tocht van ruim 650 kilmeter uit Duitsland

4 mei 2024 16:01
Bron: Tour de Fris

Met ruim 650 kilometer in de benen keren de deelnemers aan de Tour de Fris vandaag terug in Hoogwoud. Bij de jaarlijkse tocht fietsen tieners tussen 13 en 19 jaar vanuit een plaats in Europa terug richting West-Friesland. “We hebben het enorm getroffen met het mooie weer”, zegt Harm van de organisatie.

Het startpunt van de Tour de Fris deze editie was het Duitse stadje Rostock. De tieners en hun begeleiders vertrokken op Koningsdag richting onze oosterburen, waarna ze een dag later op de fiets stapten naar Hoogwoud. “Een perfecte start”, zo noemt de organisatie hun eerste etappe. Want met een goede temperatuur, flink wat zon en de vaart erin was de eerste camping al snel bereikt, konden de tenten worden opgezet en de kinderen spelletjes spelen. Ook dag twee verliep vrij vlekkeloos.

Bezoek aan concentratiekamp Bergen Belsen

Op dag nummer drie volgde een kortere etappe voor de deelnemers aan de Tour de Fris. Dit omdat ze een tussenstop maakten bij Bergen Belsen, het voormalige krijgsgevangene- en concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen de dood vonden.

Hier werden ze opgewacht door burgemeester Gerard van den Hengel van de gemeente Opmeer, en raadsleden Lou Schilder en Nico Bosch. Allen kregen een rondleiding over het terrein van een van de grotere concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna ze samen een krans hebben neergelegd ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers. Ook gaf Van den Hengel daar een toespraak.

De tekst gaat verder.

Foto: De deelnemers in Bergen Belsen met burgemeester Van den Hengel. Bron: Tour de Fris

Het bezoek aan Bergen Belsen heeft niet alleen veel indruk gemaakt op de kinderen, maar ook op de organisatie van de fietstocht. “Het was heel bijzonder en mooi dat we dit hebben mogen doen”, stelt penningmeester Harm Boerma van de Tour de Fris.

Finishen bij De Weijver

De deelnemers aan de Tour de Fris komen vanmiddag aan bij de finish in Hoogwoud. Vanaf 15.00 uur worden de eerste voorbereidingen getroffen bij de eindstreep, met een vol programma en muziek. Daar zullen de tieners ook gehuldigd worden.

Rond 17.00 uur zullen de fietsers finishen bij sporthal De Weijver, waar ze opgewacht worden door familie, vrienden en andere kennissen. “Hoe meer bekenden, hoe leuker de ontvangst voor de deelnemers na deze grandioze prestatie is”, zegt de organisatie op hun website. “En een spandoek met leuke welkomteksten doet het altijd wel leuk bij de deelnemers.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844