Deen-fan Lars ging nog één keer langs alle winkels: “Heb er twee gemist”

12 september 2022 17:26

Het is een jaar geleden dat de Deen zijn eerste winkels sloot, nadat het bedrijf was verkocht aan drie andere supermarktketens. Maar wat is er na een jaar nog over van de herinneringen aan dit West-Friese bedrijf? Leeft het gevoel van de Deen nog voort? NH Nieuws kijkt komende week elke dag terug naar de verdwenen supermarkt. Verslaggever Maurice Blaauw spreekt vandaag met Lars Gitzel uit Zwaag, die gerust een Deen-fan genoemd mag worden.

Hij was pas 17 jaar toen de Deen werd overgenomen, maar toch had hij al een voorliefde voor het supermarktketen. “Ik schrok wel een beetje toen ik het nieuws van de overname hoorde”, vertelt Lars die zelf al snel relativeert: “Ja, als jongen van 17 kon ik het ook niet stoppen, hé.”

Lars besloot om nog één keer langs alle oude Deen-winkels te gaan. “Ik werkte in het distributiecentrum van de Deen en vond het wel leuk om een keer te zien waar ik alle producten naartoe stuurde”, aldus Lars.

De eerste winkels die gingen sluiten, bevonden zich allemaal in de buurt, waar Lars woont. Even later gingen er ook winkels verderop in de provincie sluiten en zelfs eentje in Zwolle. “Een aantal winkels waren wel erg ver weg, maar ik wou de tournee graag afmaken”, vertelt Lars.

Hij werd geholpen door zijn ouders en opa en oma, die Lars naar de winkels toe reden. “In de winkel liep ik dan een rondje, kocht ik iets kleins en maakte ik een foto”, blikt Lars terug. Van al die foto’s heeft hij nu een fotoboek gemaakt. “Dat is toch een leuk aandenken”, wijst Lars naar het boek.

Voor zijn fototocht vroeg hij bij de Deen een lijst op van welke winkels er gingen sluiten, maar die kreeg hij niet. “Ik denk dat ze bang waren dat ik ging koopjesjagen”, lacht Lars. Gelukkig werkte hij bij het distributiecentrum, waar hij kon kijken welke winkels die week gingen sluiten. Doordat hij maar een week vooruit kon plannen, werd het lastig om alle winkels te bezoeken.

Snapshot Video 233757 (00:24)

Gemiste winkel

Kijkend in zijn fotoboek draait Lars een pagina om, hier staat een foto met alleen zijn ouders in de Deen. “De winkel in Zwolle heb ik gemist, net zoals die in Dronten”, baalt Lars. Zijn ouders, die toen in de buurt van Zwolle waren, zijn nog wel naar de Deen gereden en hebben toen voor Lars een foto gemaakt. “Bij Dronten heb ik een foto van het internet in het boek geplakt. Het is wel balen, omdat dat de enige Deen was met Deen-zonnewering”, weet Lars.

Vlaggen

Inmiddels een jaar later denkt Lars nog steeds wel eens aan de Deen. In zijn kast heeft hij een plank vol met merchandise. “Daar kijk ik wel eens naar en dan denk ik met weemoed terug aan de Deen”, vertelt Lars. Op een plank staat van alles, van modelwagens tot knikkers, Lars heeft het. Zijn meest trotse bezit zijn twee vlaggen die voor een filiaal horen te hangen. “Mijn moeder kende iemand op het hoofdkantoor en die heeft ze voor mij meegenomen”, zegt Lars om daaraan toe te voegen dat niemand die waarschijnlijk meer heeft.

Groot fan

Wanneer Lars gevraagd wordt waarom hij eigenlijk fan is van de Deen, kan hij dat niet helemaal goed uitleggen. “Hmmmm, het is een beetje een gevoel. Het voelt een beetje als een vertrouwde buurman die verdwijnt”, voelt Lars. Hij legt uit dat hij vlak naast een filiaal woonde en dat er bijna in elk dorp in West-Friesland wel een Deen zat. “Op de middelbare school ging ik in het tussenuur altijd wel even langs de Deen. Nu werk ik er ook nog, het was er gewoon altijd”, merkt Lars op.

Lars heeft dus op twee na alle oude Deen-winkels gezien, de mooiste vindt hij de Deen op de Vredehof in Hoorn. “Dit komt vooral omdat ik daar vaak naar toeging tijdens mijn tussenuren. Andere mooie filialen vind ik die in Limmen en IJburg”, aldus Lars. Toch baalt Lars dat hij twee winkels heeft gemist, maar hij kan dit goed relativeren. “De winkels zullen vast héél veel op de andere lijken”, lacht Lars. Aan het einde van de toer kon hij alles in de Deen-winkels blindelings vinden. “Alles stond ongeveer op dezelfde plek, behalve de frituurvet, die stond bijna bij elke filiaal ergens anders.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405