Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen: West-Friese inbreng in nieuw bestuur

23 maart 2023 18:11

De definitieve uitslag van de verkiezingen voor het nieuwe bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is bekend. Dit bestuur zal de komende vier jaar leiding geven aan het beheergebied van het HHNK, waaronder ook West-Friesland valt.

Ook in dit bestuur is de Boeren Burger Beweging de grootste geworden en volgt daarmee de landelijk trend. Na de BBB heeft Groen, Water & Land de meeste stemmen gekregen. De gekozen leden van de partijen vormen samen met dijkgraaf Remco Bosma het nieuwe bestuur. Na de verkiezingen ziet de verdeling er als volgt uit:

De Boeren Burger Beweging heeft zes zetels weten te bemachtigen. Nico Karsten uit Hoogwoud kreeg 3.327 stemmen en staat als derde op de lijst. Op de vierde plek bij de BBB staat Elles Zuurbier-Oudhuis uit Wognum.

Vijf zetels zijn te vullen door de partij Groen, Water & Land. Deze partij heeft geen bestuursleden uit West-Friesland in de top vijf staan.

De PVDA en VVD hebben beide drie zetels weten te bemachtigen. Sharon Hak uit Hoorn wist voor de VVD 8.172 stemmen binnen te halen.

Twee zetels en minder

Saskia Borgers uit Spierdijk en Bart Nootebos uit Grootebroek vullen de twee zetels van de partij ‘Water Natuurlijk’. Opvallend is dat Borgers 23.436 stemmen kreeg. Een groot verschil met Nootebos die het moet doen met 1.716 van de stemmen.

‘Boeren, Burgers, Waterbelang’ kreeg in totaal 21.982 stemmen en mag daarmee twee plekken in het bestuur innemen. Bij de Partij voor de Dieren kreeg Marianne van der Zijde uit Enkhuizen genoeg stemmen om als tweede op de lijst een zetel te vullen.

Het CDA, 50Plus en Belang van Nederland tellen allemaal één zetel.

Het complete overzicht met alle gekozen bestuursleden lees je hier.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Dijkgraaf tevreden over opkomst

“Met een opkomst van 53,2% kwamen er meer kiezers naar de stembus. Water doet er dus ook volgens de kiezer toe!”, aldus dijkgraaf Remco Bosma. Op maandag 27 maart neemt het huidige bestuur afscheid tijdens een openbare vergadering. Woensdag 29 maart is de eerste vergadering van het nieuwe bestuur en leggen de nieuwe leden de eed of belofte af. Beide vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard.

Cijfers en weetjes

Voor de geïnteresseerde hebben we bij deze nog een aantal cijfers en weetjes op een rij.
De cijfers over de waterschapsverkiezingen van 2023

– 964.004 kiezers
– 30 zetels, waarvan 26 verkiesbare zetels (in plaats van 23)
– 505.511 stembiljetten met een geldige stem op een kandidaat
– 5.539 blanco stembiljetten
– 1.931 ongeldige stembiljetten
– Opkomstpercentage: 53,2%
– De kiesdeler = 19.442 19/26

De cijfers over de uitkomst van de waterschapsverkiezingen van 2023

– Gemiddelde leeftijd gekozen kandidaten: 58 jaar
– Jongste kandidaat is 34 jaar
– Oudste kandidaat is 72 jaar
– Aantal gekozen vrouwen: 12 (in 2019 waren dit er 9)
– De Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Alkmaar zijn goed vertegenwoordigd: 7 zetels per regio

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405