Delen Westfrisiaweg langere tijd dicht om problemen door hevige regenval aan te pakken

5 september 2022 19:03

De provincie gaat vanaf deze maand vier onderdoorgangen aan de Westfrisiaweg aanpakken. Sinds de opening van de weg eind 2018 zorgt hevige regenval voor problemen. Het water wordt niet goed afgevoerd met flinke plassen en gevaarlijke situaties voor weggebruikers als gevolg.

Westfrisiaweg nabij Hoogkarspel

Op 25 juni van dit jaar ging het nog mis, zo werd bevestigd na een bericht van 112 West-Friesland. Een automobilist slipte ter hoogte van Hoogkarspel in de tunnel waar op dat moment flinke plassen stonden na een fikse regenbui. Volgens een provinciewoordvoerder toen was de combinatie van zware regen en vervuiling van de roosters die het water moeten afvoeren het probleem. 

“Onze weginspecteurs zijn na een eerdere melding van plassen in de tunnelbak gelijk die kant op gegaan, en hebben één rijstrook afgesloten. De putten zijn toen vrijgemaakt. Grote waterhoeveelheden zorgen namelijk ook voor een grotere hoeveelheid vervuiling in de putten, wat de doorstroming extra bemoeilijkte.”

Structureel probleem

Ondanks dat de weg en de tunnelbakken pas vier jaar oud zijn, erkende de woordvoerder dat het een structureel probleem is. “Het wil bij forse regenval wel eens voorkomen dat er een waterplas ontstaat onderin tunnelbakken (laagste punt), maar onze weginspecteurs zijn daar heel gespitst op. Veiligheid voor alles.”

De provincie gaat vanaf volgende week aan de slag om de tunnelbakken één voor één aan te pakken. Het gaat om die aan de Wogmergouw, Oostergouw en de Strip in Zwaag en de Noorderboekert in Westwoud. Er worden nieuwe kolken, riolering en bestrating aangelegd om de problemen op te lossen. 

Meerdere weken omleidingen

Gestart wordt met de Wogmergouw (Zwaag). De onderdoorgang wordt tijdens de werkzaamheden tussen 12 en 30 september volledig afgesloten. Verkeer wordt via borden omgeleid, met mogelijk vijf tot tien minuten vertraging als gevolg.

Tussen 24 oktober en 4 november wordt de hemelwaterafvoer ter hoogte van de Oostergouw (Zwaag) en de Noorderboekert (Westwoud) onder handen genomen. Van 7 tot en met 18 november 2022 is De Strip (Zwaag) aan de beurt. Ook dan wordt het verkeer omgeleid. De buslijnen 636, 514 en 132 volgen een alternatieve route.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405