Steeds meer jongeren gebruiken harddrugs. Bij jeugdzorginstelling Wij Zijn BROER! in Alkmaar zien ze ook dat er steeds jonger gebruikt wordt en daar schrikken ze van. De 18-jarige Denise van Veen klopte anderhalf jaar geleden aan bij de instelling met haar drugsprobleem. “Ik had op één avond wel vijf keer dood kunnen zijn.”
Mike van der Velde is oprichter van jeugdzorginstelling Wij Zijn BROER!. Vanuit passie en liefde probeert hij jongeren met problemen te helpen door te streven naar wat hijzelf vroeger miste: verbinding. Ze helpen in Alkmaar jongeren met diverse problemen: van een gameverslaving tot gedragsproblemen.
Denise van Veen uit Hoorn komt in april 2023 binnen met een drugsverslaving. Wat begint met een jointje na schooltijd eindigt in dagelijks blowen en het gebruik van XTC. Ze trok aan de bel toen het echt niet meer ging. “Ik had meerdere paniekaanvallen per dag en sloot mezelf op in mijn kamer. Daarnaast begon ik te liegen over mijn drugsgebruik en ook van mensen te stelen om dit te kunnen betalen.”
Denise kende een moeilijke jeugd. Ze komt uit een gebroken gezin en werd vaak gepest op school. “Ik voelde me eigenlijk nooit gehoord en gezien”, vertelt Denise.
Het gebruiken van drugs zag ze als een uitweg. “Het was heel fijn en ik was even uit de realiteit.” Op het moment dat ze haar gebruik niet meer in de hand heeft, komt ze via een ‘broergenoot’ terecht bij de jeugdzorginstelling in Alkmaar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Uit recente cijfers van GGD Hollands Noorden en het RIVM blijkt dat 14,7 procent van de jongeren (16 tot 25 jaar) in Alkmaar de afgelopen vier weken drugs heeft gebruikt. Dat is bijna vijf procent meer dan in 2021.
Ook Mike van der Velde van Wij Zijn BROER! maakt zich zorgen over onze jongeren. “De druk waaronder zij staan in onze maatschappij is een groot probleem”, vertelt Mike. “En dan heb ik het over prestatiedruk op school, maar ook de druk vanuit social media. Alles moet er perfect uit zien voor jongeren.”
Bij zijn zorginstelling proberen ze in verbinding te komen met de jeugd. Na een ‘huiselijke intake’ begint een traject van acht weken, vol met groepssessies, activiteiten en een-op-een-gesprekken. De jongeren stromen in een bestaande groep binnen en worden meegenomen door leeftijdsgenootjes, die ook problemen hebben en daar open over delen. Het doel van de behandeling is om de kern van de problemen naar boven te halen. “Dat is vaak eenzaamheid, het gevoel anders te zijn, of onrecht”, zegt Mike.
Voor Denise was de aanpak een schot in de roos. “In plaats van het bespreken van mijn problemen en hoe fout ik zat, werd er naar mij geluisterd.”
De 18-jarige gaat inmiddels weer naar school, werkt op een kinderopvang en sport graag. Ze kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Ik zal vooral aan andere jongeren willen meegeven dat ze hun problemen bespreekbaar moeten maken. Het is heel lastig en je voelt je kwetsbaar, maar dat gaat je echt helpen”, besluit Denise.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844