Deskundigen vertellen: “Aartswoud is ‘archeologische hemel’ van West-Friesland”

5 maart 2023 08:05

Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van West-Friesland? Vandaag zullen historicus Lars Boon en amateurarcheoloog Harrie van der Meij hier meer over vertellen in het Rundveemuseum in Aartswoud. De twee sprekers delen gedurende de middag hun kennis over het vakgebied, waarover zij zo gepassioneerd zijn. ”Het is mooi dat ik mensen meer bij kan brengen over hetgeen dat ik zo graag doe”, vertelt amateurarcheoloog Harrie. 

Het Rundveemuseum

In Aartswoud zijn in de jaren ’70 tientallen archeologische vondsten gedaan. Dat is best bijzonder. De vondsten zijn namelijk, ondanks dat ze 4.500 jaar oud zijn, erg goed bewaard gebleven. Het dorp wordt dan ook wel als een archeologische hemel gezien. ”Er zijn tijdens de opgravingen etensresten, botten van wilde dieren en sieraden gevonden”, vertelt Hanneke Verhulst van het Rundveemuseum enthousiast. Maar dat is nog niet alles. Er zijn ook messen, pijlpunten en speerpunten van werpsperen ontdekt.

Plooischotel van Aartswoud

Een eeuwenoude ontdekking

De 78-jarige Harrie van der Meij weet veel van de archeologische vondsten af. De amateurarcheoloog kijkt al vanaf zijn tiende om zich heen, ongeacht waar hij is. Er is altijd wat te vinden. Een voorwerp dat een mooi verhaal vertelt. ”Het zoeken gaat tegenwoordig automatisch, ik ben er voortdurend mee bezig. De kleinste schroefjes vallen mij al op”, zegt hij trots. 

Harrie vond in 1994 samen met Coert de Jong, die toen nog maar 14 jaar was, een zeventiende-eeuwse plooischotel in Aartswoud. Samen waren zij in de aarde aan het ploeteren toen ze op het object stuitte. Toen de plooischotel eenmaal in Harrie zijn handen lag, bleek deze niet compleet te zijn. ”Met het verbreden van een sloot aan de Schoolstraat in Aartswoud is er modder op de akker gegooid en daarin vonden we scherven”, vertelt hij.

Het heeft de amateurarcheoloog maar liefst drie maanden gekost om de plooischotel te restaureren. Deze ligt tegenwoordig veilig opgeslagen in een depot in Castricum. Voor vandaag is er echter een uitzondering gemaakt. De plooischotel is te bewonderen in het Rundveemuseum. 

Tour van Lars Boon

Het wonderlijke verleden van West-Friesland

Historicus Lars Boon deelt zijn passie voor de geschiedenis door de weeks met jong en oud. Tijdens de rondleidingen die hij in het Rijksmuseum en het Scheepsvaartmuseum geeft, deelt hij graag zijn kennis over het verleden. ”Wat mijn werk zo mooi maakt? Ik kom op de mooiste plekken terecht. Het blijft gaaf om zo vaak langs de Nachtwacht te mogen lopen”, vertelt Lars lachend. 

De historicus, die inmiddels in Amsterdam woont, heeft West-Friese roots. Lars is namelijk geboren in Hoogwoud. Ook met Aartswoud heeft hij connecties. ”Mijn opa en oma komen er vandaan. Ook heb ik er vroeger, toen ik klein was, gevoetbald”, zegt hij. De lezingen die Lars vandaag gaat geven zullen dan ook voornamelijk over deze twee dorpen gaan. ”Ik ga wat vertellen over bekende historische mensen uit Hoogwoud. Ook was hier vroeger een opstand waar ik wat informatie over ga delen”, zegt hij opgewekt. 

De deuren zijn geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van West-Friesland en de archeologische vondsten die in Aartswoud zijn gedaan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405