Dex (10) uit Oostwoud schaatst 49 ronden in Thialf voor het goede doel

18 maart 2024 16:43
Bron: Irene van Meulem-Pankras

De 10-jarige Dex van Meulem en zijn familie uit Oostwoud hebben gisteren maar liefst 318 ronden geschaatst op het ijs van Thialf. Dit deden zij voor een actie van stichting Hartekind. “Het was heel bijzonder, en soms ook emotioneel om mee te maken”, vertelt zijn moeder Irene van Meulem-Pankras. “Dex is ook heel trots op de prestatie die hij heeft geleverd.”

De 10-jarige Dex uit Oostwoud werd geboren met de hartafwijking TAPVR. Hierbij maakte hij tijdens de zwangerschap een tussenschot en extra ader aan in de linkerboezem van zijn hart. De afwijking werd niet opgemerkt op de echo, en ook na de geboorte leek Dex een gezonde jongen. Maar nog voor hij een maand oud was moest hij met spoed geopereerd worden.

Inmiddels kan de jongen – die eind van de volgende maand 11 jaar wordt – alles doen wat kinderen in zijn klas ook kunnen, en hoeft hij geen medicijnen te slikken. Dat het ook anders af had kunnen lopen met Dex, is voor de familie een motivatie geweest om mee te doen aan de schaatsactie.

Schaatsen met Joy Beune

Met zijn gezin uit Oostwoud en oom vertrok Dex gisterochtend naar de beroemde schaatsbaan Thialf in Heerenveen. Daar kregen ze ’s ochtends uitleg over de actie, en allemaal een eigen transponder waarmee het aantal ronden geteld werden. Daarna kon iedereen het ijs op voor de start, waarbij een dweilorkest speelde.

“Het was heel bijzonder om mee te maken”, vertelt zijn moeder Irene van Meulem-Pankras. “Je hoort veel verhalen van andere kinderen en waar zij mee te maken hebben, dus het was soms ook best emotioneel.”

“Echt?! Heb ik een wereldkampioen ingehaald? Wauw!”

Dex van Meulem (10), tijdens de actie voor Stichting Hartekind

Een van de deelnemers aan de actie gisteren was Joy Beune. De kersverse wereldkampioene schaatste op rustig tempo, en maakte voor iedereen tijd om een praatje te maken. “Ze is heel spontaan”, zegt Irene. “Op het ijs zijn we haar meerdere keren tegengekomen. Toen Dex en ik haar voorbij schaatsten, vertelde ik wie zij was. Hij was stomverbaasd. ‘Echt, heb ik een huidige wereldkampioen ingehaald? Wauw’, zei hij toen.”

Doelen ruimschoots gehaald

Ieder team dat meedoet aan de actie moet minimaal 150 ronden schaatsen, maar dit aantal heeft ‘Team Dex’ ruimschoots gehaald. Na 3,5 uur schaatsen stokte de teller op 318 ronden voor Dex en zijn moeder Irene. “Dex heeft uiteindelijk 49 ronden geschaatst. En ook waren we tijdens de laatste ronde op het ijs, waardoor de achter de cheque met het eindbedrag zaten. Hij is héél trots op de prestatie die hij geleverd heeft. En besefte hierdoor ook dat hij gelukkig mag zijn dat hij er goed van hersteld is, omdat andere kinderen nog steeds beperkingen hebben.”

Daarnaast hebben de leden van ‘Team Dex’ meer geld voor het goede doel opgehaald dan zij van tevoren dachten. Het eerste streefbedrag van 150 euro werd al snel behaald, maar ook is er meer gedoneerd dan het nieuwe doel van 500 euro. “We hebben samen 830 opgehaald. En ook hebben mensen die wij niet kennen hebben zelfs geld overgemaakt. Echt geweldig.”

De eerste deelname aan de actie smaakt naar meer, al houdt moeder Irene een kleine slag om de arm. “Het is ieder jaar op een andere locatie”, legt ze uit. “Vorig jaar was het in Den Haag. Als het volgend jaar op een ijsbaan in Limburg gehouden wordt, moeten we nog even kijken of het lukt. Maar als het enigszins in de buurt is willen we zéker weer mee doen.”

Ruim 80.000 euro opgehaald met Hartekind Skate

Hartekind Skate werd gisteren voor de derde keer gehouden. Ook bekende topschaatsers als Beune en de Belgische Bart Swings zetten zich in voor de actie. Het getal van 150 ronden wijst naar het aantal kinderen tot 15 jaar dat jaarlijks overlijdt aan een hartkwaal of -afwijking. Dit maakt het doodsoorzaak nummer één bij kinderen tot die leeftijd. 

In totaal heeft Hartekind Skate dit jaar maar liefst 82.465 euro opgehaald. Het geld is bedoeld voor meer onderzoek naar hartwijkingen bij jonge kinderen, en de behandeling hiervan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405