Digital farming ingezet voor een gezondere boterham

5 oktober 2021 08:20
Green Poort NoordHollandNoord

Greenport Noord-Holland-Noord is in het leven geroepen om de agrarische sector toekomstbestendig te maken. “De telers en boeren moeten kunnen blijven verdienen en voldoen aan regelgeving,” vertelt Jeroen Noot.

Digital farming is een van de initiatieven om hierin te voorzien. “Dit behelst de inzet van data en precisietechniek om heel precies te kunnen spuiten met gewasbeschermingsmiddelen, onkruidbestrijding en bemesting. In plaats van een heel veld te bespuiten wordt er per plantje gedoseerd.” Hiervoor zijn speciale spuitmondjes nodig.

Sturm-Jacobs in de Wieringermeer en Ruiter Wever bloembollen in Andijk zijn twee telers die bij het project betrokken zijn. Er worden onder meer bodemscans uitgevoerd om te achterhalen waar meer bemesting nodig is. “Het beleid van de overheid is er op gericht meer precisietechnieken in te zetten om zo minder middelen te gebruiken,” legt Jeroen Noot uit.

Of de teler dit ook in zijn portemonnee zal terugzien is een lastig te beantwoorden vraag. “Het is natuurlijk wel zo dat de techniek ook geld kost. Maar het streven is een gezonde boterham voor de boeren en telers en een gezond stukje groente op ons bord tegen een betaalbare prijs.” De verwachting is dat het project in 2023 zal zijn afgerond.

Uitzending – 2 oktober 2021

Greenport Noord-Holland-Noord is in het leven geroepen om de agrarische sector toekomstbestendig te maken. Digital farming is een van de initiatieven om hierin te voorzien. Beluister het interview met Jeroen Noot.

Digital farming ingezet voor een gezondere boterham

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405