Dijklander Ziekenhuis doneert 25 duizend isolatiejassen aan Oekraïne: “We hopen dat dit helpt”

4 maart 2022 17:30

Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn doneert 25.000 isolatiejassen aan twee ziekenhuizen in Oekraïne. Vrijwilligers Koos Vlaar (68) uit Obdam en Arnold van der Lee (64) uit De Rijp kwamen vanochtend de lading ophalen. 

Vrijwilligers Koos Vlaar en Arnold van de Lee genieten van hun welverdiende koffiepauze

Tijdens de coronacrisis heeft het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn namelijk een grote hoeveelheid van deze jassen aangeschaft. “Nu de druk op de zorg afneemt, kunnen we er een deel van missen”, legt woordvoerder Iris Heijnen uit. “Daar steunen we graag de ziekenhuizen in Oekraïne mee, we hopen dat dit hen helpt in het opvangen van de mensen daar.”

Het gaat om 20 pallets, goed voor 25.000 isolatiejassen, die worden verdeeld over twee ziekenhuizen, zo benoemt voorzitter Jan Pilkes van Stichting Caritas. Twee Oekraïners komen de lading zo snel mogelijk ophalen, maar staan nog vast bij de Poolse grens. “De jassen zijn bedoeld voor de artsen en verplegend personeel”, licht hij toe. 

De Oekraïense pastoor Vasyl, die de vrijwilligers ook begeleidt tijdens hun reis, krijgt een deel voor het ziekenhuis in Chemeriwitse, een stad onder Ternopil. Natalia, voorzitter van een hulporganisatie in Nowa Odessa, krijgt de rest. De stad ligt in de buurt van een oorlogsgebied, namelijk zo’n 30 kilometer boven Mikolajiv, die ingenomen is door de Russen.

“Maar we gaan er toch naar toe, dankzij de hulp van het ziekenhuis. De apothekers in Oekraïne hebben bijna geen medicijnen meer”, zegt Pilkes. De organisatie heeft momenteel ruim 700 kinderen in opvang.

“De hulporgansatie heeft momenteel ruim 700 kinderen in opvang”

Voorzitter jan pilkes, stichting caritas

Pallets in overvloed

Aan pallets dus geen gebrek. Want ook een hulporganisatie boven Odessa, een Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, riep om hulp, zo vertelt de voorzitter. “Die belden ons met het verzoek of we dekens, medicijnen en aspirientjes konden brengen.”

Pilkes belde verschillende apotheken op en met succes. “Ze konden allemaal wat medicijnen missen.”

Ook de Voedselbank in Alkmaar schoot hen te hulp. “We krijgen twintig pallets gevuld met shampoo en voedsel, zoals pasta en rijst. We zoeken alleen nog groentesoep uit blik.” Een vrachtwagen, die vanuit Oekraïne richting Hensbroek rijdt, komt maandag de lading ophalen. “Die lading wordt ten noorden van Odessa gebracht.”

Vechten 

De Oekraïense chauffeur Mykola (28) is woensdag richting Oekraïne vertrokken. Zijn vrachtwagen is helemaal gevuld met rolstoelen, brancards en voedsel. “Daarna zal Mykola zich aansluiten bij het Oekraïense leger om tegen de Russen te vechten”, vertelt de voorzitter.

Een andere vrachtwagen, die hoort bij de stichting, is dinsdag al gelost, in de buurt van Chemeriwits. “We zijn erg blij dat we nog rechtstreeks de benodigde spullen op locatie kunnen krijgen”, zegt Pilkes trots. “Ondanks de oorlog rijden we de nog steeds Oekraïne in om hulpgoederen af te leveren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405