Dijklander Ziekenhuis introduceert app om thuis te herstellen van botbreuk

30 november 2022 12:43
Dijklander Ziekenhuis

Patiënten met een relatief simpele en stabiele botbreuk hoeven voor hun nacontrole niet meer naar het Dijklander ziekenhuis te komen. Alle informatie die zij nodig hebben voor hun herstel is te vinden in een app: de Virtual Fracture Care-app. Per jaar behandelt het ziekenhuis zo’n 1.000 tot 1.500 patiënten met een dergelijke botbreuk.

Patiënten die in aanmerking komen voor nazorg via de VFC-app krijgen op de spoedeisende hulp duidelijke uitleg over de werking van de app. Orthopedisch chirurg en initiatiefnemer Maarten de Boer: “In de app staat informatie over de behandeling, het herstel en de herstelperiode van het letsel. Maar ook bijvoorbeeld video’s met oefeningen die de patiënt kan doen of hoe de patiënt zelf een brace opnieuw kan aantrekken na het douchen. Voorheen moesten mensen speciaal vrij nemen en naar het ziekenhuis komen. Dat hoeft nu niet meer.” In de app staan onder meer oefeningen voor een verzwikte enkel, gebroken teen en een gebroken 5e middenhands- of middenvoetsbeentje.

Meer tijd voor andere patiënten

Uit onderzoek is gebleken dat nacontroles niet altijd noodzakelijk zijn. “Ze voegen vaak niets toe aan het herstel en leiden vrijwel nooit tot het wijzigen van de behandeling,” zegt De Boer. Het Dijklander Ziekenhuis verwacht door het inzetten van de app meer tijd te hebben voor andere patiënten. “Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Mensen komen nu vaak ook voor meerdere klachten tegelijk naar het ziekenhuis waarvoor verschillende specialismen worden ingezet”, laat woordvoerder Iris Heijnen weten.

Voor patiënten met vragen over hun herstel of de app is een informatielijn geopend.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405