Discussie over locatie IKEC Hoorn

3 augustus 2020 09:49
IKEC locatie Nieuwe Steen hockeyvelden

In de gemeente Hoorn zijn al langere tijd plannen voor een nieuw Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC). Als locatie worden de hockeyvelden op de Nieuwe Steen genoemd. Niet alle partijen in de Hoornse raad staan echter achter deze keuze.

“Dat is op zich best opmerkelijk want daar is in het verleden uitgebreid over gesproken,” laat wethouder Samir Bashara aan WEEFF Radio weten. “In het grotere gebied Nieuwe Steen is de perceptie van parkeerdruk. Volgens de normen die we hanteren is dit er eigenlijk niet. Maar het wordt in bepaalde delen van de wijk wel zo ervaren. Die beleving heeft ertoe geleid dat ontwikkelingen die een bijdrage aan die parkeerdruk kunnen leveren in deze wijk onder een vergrootglas liggen bij de gemeenteraad.”

Gesprekken met omwonenden van beoogde IKEC locatie

“We zijn het afgelopen jaar veelvuldig in gesprek met bewoners, bedrijven en instellingen in dit gebied.” De vrees is dat een aantal van de huidige parkeerplaatsen bij de hockeyvelden zal verdwijnen. “Op het moment dat je het gevoel hebt dat in jouw omgeving te weinig parkeerplaatsen zijn dan zul je daar met argusogen naar kijken. Maar het is efficiënter om te kijken naar gedeeld ruimtegebruik om te voorkomen dat je een overcapaciteit aan parkeerruimte creëert die een groot deel van de tijd leeg staat.”

Nieuwe Steen is de meest geschikte locatie gebleken

Enkele jaren geleden al is de geschiktheid van meerdere locaties bekeken. “Met een redelijk duidelijke voorsprong bleken de hockeyvelden op de Nieuwe Steen het meest geschikt.” Vrijwel zeker is er toen ook naar het terrein van HSV Sport gekeken. “Daar is destijds om verschillende redenen van geconcludeerd dat het minder geschikt was.” 

“Als je nu in zo’n laat stadium ineens nog gaat zeggen dat je naar andere locaties wilt kijken is de kans vrij groot dat het een ernstige vertraging oplevert voor het project. En dat zou een heel groot probleem zijn. Want de instellingen waaronder scholen zitten al in de transitie naar de nieuwe locatie. Instellingen die met hele kwetsbare kinderen werken die daar dan dus last van ondervinden.”

IKEC Jonge Kind als voorloper gestart

De Wissel, De Piramide, De Eenhoorn en het Centrum voor Dagbehandeling (Antoniusschool en Parlan) bieden alle vier speciaal (basis)onderwijs aan in Hoorn vanaf een eigen locatie. Samen met de zorginstellingen kinderopvang SKH en De Westfriese Knoop werken zij mee aan de totstandkoming van het IKEC. in september 2017 is als voorloper het IKEC Jonge Kind gestart op de locatie Scheerder 2. 

Regiofunctie voor het IKEC

Voor landelijke begrippen is het centrum een toonaangevende ontwikkeling. “Elk kind krijgt volledig maatwerk. Ook zal het IKEC een ondersteunende rol vervullen om kinderen zolang mogelijk in het reguliere onderwijs te houden.” De kinderen komen uit heel West-Friesland en ook nog wel daarbuiten. De bedoeling is dat in 2022 het IKEC haar deuren opent. Dat is al twee jaar later dan initieel het plan was.

Vertraging niet op laten lopen

“We werken volledig binnen de kaders die de raad zelf heeft gesteld en toch komen vanuit diezelfde raad een uitgesproken zorg. Dat kan gebeuren. Ik had alleen liever dat dit wat eerder had plaatsgevonden. Het is van belang dat wij als gemeentebestuur de verantwoordelijkheid nemen de vertraging niet verder op te laten lopen. Want dan neigt het bijna naar onbehoorlijk bestuur richting de partijen die wij proberen te voorzien van een nieuw gebouw.”

Uitzending – 1 augustus 2020

In de gemeente Hoorn zijn al langere tijd plannen voor een nieuw Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC). Als locatie worden de hockeyvelden op de Nieuwe Steen genoemd. Niet alle partijen in de Hoornse raad staan echter achter deze keuze. Beluister de reactie van wethouder Samir Bashara.

IKEC Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Non Stop WF!
17:00 - 18:00 uur
Rob de Greeuw - Thuis in West-Friesland
16:00 - 18:00 uur

WEEFF TV