Dit festival gaat door: “Hoop dat wij als dorp laten zien dat het op deze manier kan”

16 juli 2021 17:14

Festival Hoognodig in Hoogwoud gaat morgen door met een zittende editie. Voor de achthonderd bezoekers staan er 180 picknicktafels klaar. “Ik heb er vertrouwen in dat de bezoekers ook snappen dat dit nu zo moet”, vertelt organisator Robin Veeken. “En als het verkeerd gaat op dit soort evenementen, dan zal dat ook van gevolg zijn voor andere evenementen. Dus ik hoop dat wij als dorp kunnen laten zien dat het zo kan.”

Het demissionaire kabinet trok vorige week vrijdag de teugels weer aan. Er gelden strengere maatregelen tot en met 13 augustus. Zo moeten onder meer bezoekers van evenementen voortaan een vaste zitplek hebben. Veel festivalorganisaties zagen weinig andere mogelijkheden dan de stekker eruit te trekken. 

Snel schakelen

Robin Veeken, Thomas Sal en Emiel Bakker – de organisatoren van Hoognodig festival – zagen wel kansen. Dat is vooral te danken aan het aantal bezoekers van hun festival, vertelt Veeken. Het festival was al uitverkocht en verwelkomt morgen alle achthonderd gegadigden met een kaartje.

“Vrijdag zijn we allemaal eerder uit ons werk gekomen om nieuwe plannen te maken. En om met een aangepast plan aan te komen bij de gemeente, want we moesten snel schakelen”, vertelt Veeken. In overleg met de gemeente is het evenement binnen een paar dagen aangepast aan de nieuwe coronaregels.

In de video hieronder vertelt Veeken welke maatregelen ze hebben genomen. Tekst loopt door onder video.

Voor bezoekers is er – naast het zitten – het één en ander veranderd. Zo zijn de regels rondom het Testen voor Toegang anders geworden. Eerder kon je dit toegangsbewijs tot veertig uur voor aanvang van een evenement ophalen. Nu mag je tot 24 uur van tevoren een afspraak inplannen bij Testen voor Toegang.

“Dat zal de planning voor bezoekers lastiger maken”, benadrukt Robin. “Je hoort nu nog meer last-minute of je hier naartoe kan. Maar het zorgt wel voor een stukje extra veiligheid en zekerheid.”

Op je plek blijven

Om alles in goede banen te laten verlopen zijn er vier keer meer beveiligers op het festivalterrein. Deze moeten ervoor zorgen dat iedereen op zijn plek blijft zitten. Alleen degenen die ‘hoognodig’ naar de wc moeten, mogen van hun plaats. Ook waarschuwt Veeken zijn bezoekers dat slechts één persoon per tafel naar de bar kan om drankjes te halen.

Om het festival door te laten gaan, is er tot dinsdagavond overleg geweest met de gemeente Opmeer. De gemeente laat weten dat er morgen regelmatig handhavers zullen langskomen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405