Dit is er te doen op een relatief rustige Bevrijdingsdag in West-Friesland

5 mei 2022 08:00
Bron: Peter Goedhart / WEEFF

De vlaggen uithangen, weer optreden voor publiek en stilstaan bij 77 jaar vrijheid. Na twee jaar corona wordt Bevrijdingsdag weer ingeluid met warm lenteweer. Toch belooft het een relatief rustige dag te worden in West-Friesland. 

De vlaggen hangen uit in Enkhuizen

In de nacht van 4 op 5 mei zal de Vlam van de Vrijheid opgehaald worden uit Wageningen, de stad waar bijna tachtig jaar geleden de vrede werd getekend. Aan deze bevrijdingsvuurestafette doen dit jaar, naast leden van het Enkhuizer 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité, ook leden van KSM mee. Op tandems wordt het vuur naar Enkhuizen gebracht, een tocht van 150 kilometer.

Het bevrijdingsvuur komt om 13.15 uur aan bij de Koepoort. Via de Westerkerk, waar activiteiten worden georganiseerd door de Oranjevereniging, zal naar de Drom gefietst worden. Daar zal voor de eerste keer de bevrijdingsmaaltijd – plaats voor 77 inwoners – gehouden worden. Op beide locaties zal de groep fietsers met de aanwezigen stilstaan bij de betekenis van het bevrijdingsvuur.

Kinderfestival

Om 14.00 uur ontsteekt burgemeester Eduard van Zuijlen het vuur bij het monument ‘De Stedemaagd’. Op het Wilhelminaplantsoen zijn er ook kinderactiviteiten, zoals schminken, een circusschool, pony rijden, knutselen, broodjes bakken en workshops. Ook dieren van de kinderboerderij zijn er om geaaid te worden. Ook de theetuin in het Hertenkamp is open van 10.00 tot 17.00 uur. 

Drie dagen feest

In Bovenkarspel is het drie dagen feest op het Streekplein. De dag wordt om 11.00 uur geopend door burgemeester Ronald Wortelboer en vijf jonge dichters, die vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Tussen 11.30 en 16.00 uur is er een kinderprogramma, met onder meer een silent disco, fruitspiesjes maken en workshops.

Op het podium zijn er optredens, zoals een goochelshow. Om 16.00 uur is het programma bestemd voor een iets oudere doelgroep, met optredens van singer-songwriters als Johan Keeman, Pieter Baas en Erwin Nyhoff. Ook is het terras de hele dag open en zijn er foodtrucks. 

Gratis koffie en gebak

Ook Café de Post in Midwoud viert vandaag 77 jaar vrijheid. The Running Bells verzorgt vanavond de muziek. Iedereen is vanaf 19.00 uur welkom en de eerste 50 personen krijgen een bak koffie en gebak. De band start een uurtje later.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405