Dit is waarom zij vanmiddag meelopen met de stille tocht voor Dani (14)

11 november 2022 08:08
Bron: NH Nieuws

Aan het eind van de middag wordt er een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de 14-jarige Dani uit Westwoud. Hij overleed eind oktober nadat hij een week eerder was neergestoken vlak bij de middelbare school Oscar Romero. Medescholier Daylin en rector Wessel van de Hoef van het Oscar Romero lopen mee. “Uit respect voor de familie, maar ook voor een krachtig signaal tegen zinloos geweld.”

Stille tocht Dani

“Ik vind gewoon dat ik erbij moet zijn, omdat ik er zo dichtbij ben geweest”, vertelt Daylin. Op de bewuste dag zag hij hoe Dani werd neergestoken. Daylin wilde hem na de steekpartij nog helpen en is de school ingegaan om wc-papier te halen voor de wond.

De afgelopen weken kan hij bijna aan niets anders denken. “Ik vind het heel erg heftig wat er is gebeurd.” Hij praat veel met slachtofferhulp. “Ik denk dan aan de ouders, zij hebben hun 14-jarige zoon verloren.”

“Ik loop mee uit respect voor de familie, maar ook voor anderen.” Maar dat is voor hem niet de enige reden. “Ik vind gewoon dat zinloos geweld onder jongeren gestopt moet worden”, vertelt Daylin. “Ik hoop dat jongeren echt gaan inzien dat dit nergens op slaat en dat het hun ogen opent.”

Genoeg is genoeg

Ook rector Wessel van de Hoef staat er vanmiddag om twee redenen. “Ten eerste uit respect voor de familie. Het moet een mooi eerbetoon worden.” De afgelopen weken hebben op school in het teken gestaan van het verwerken van de heftige gebeurtenis. “Het is een hele trieste aangelegenheid. Dit zijn van die tochten, waarvan je liever wilt dat ze niet gehouden worden.”

Daarom wil Van de Hoef samen met alle anderen een krachtig signaal afgeven naar de samenleving. “Ik loop mee als rector, maar ook als mezelf. We moeten er met z’n allen voor staan dat dit niet nog een keer gebeurt. Genoeg is genoeg. En hoe sterker het signaal, hoe beter.”

De stille tocht start om 17.00 uur bij het Uitvaartcentrum Johannes Poststraat in Hoorn en eindigt bij het Oscar Romero, waar Dani op school zat. De tocht wordt gehouden op de dag van Sint Maarten. “De betekenis van Sint Maarten past bij deze herdenking, licht brengen in donkere dagen en zorgen voor elkaar”, aldus de gemeente Hoorn die de stille tocht faciliteert. 

Het begin van de stille tocht wordt vanmiddag live uitgezonden bij NH Nieuws en WEEFF.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405