Dit jaar geen viering Slag op de Zuiderzee: “Liever goed dan een slap aftreksel”

3 juni 2024 19:03
Bron: WEEFF

Het had dé nieuwe traditie van Hoorn moeten worden: De viering van de Slag op de Zuiderzee. Maar na twee edities gaat het dit jaar niet door. Gebrek aan geld blijkt de grote spelbreker. “We organiseren de viering liever goed, dan een slap aftreksel te zijn”, aldus Marian Vleerlaag namens de organisatie.

In oktober is het 451 jaar geleden dat de Spanjaarden met de watergeuzen in het Hoornse Hop in gevecht raken. Een slag die bij voorbaat voor de watergeuzen onmogelijk lijkt om te winnen, maar het lukt ze toch. Nadat de Spanjaarden zijn verdreven breekt er in West-Friesland een tijd met veel welvaart aan. Hoorn wordt daarbij het bestuurlijke centrum van het Noorden van Holland. “Dit is het verhaal van Hoorn, dat moet gevierd en geëerd worden”, vindt Vleerlaag.

In 2022 en 2023 werd deze slag nog grootst herdacht en gevierd met verschillende gratis activiteiten voor jong en oud. 30.000 bezoekers kwamen toen op de viering af. De bedoeling was dat ook in 2024 een groot feest gevierd zou worden. Toch werd kort geleden bekend dat de gemeente er dit jaar geen geld voor uittrekt. “Wij kwamen daardoor in tijdnood om het alsnog te kunnen organiseren.”

Kosten meer dan 100.000 euro

De kosten voor het evenement zouden ruim 100.000 euro zijn. Hoewel de gemeente het evenement ondersteunt, wil Hoorn niet zoveel geld uittrekken voor de viering. “Er is op dit moment geen geld voor, hoe graag we het ook willen”, vertelt gemeentewoordvoerder Gea Wolfslag. Er moet namelijk binnen de gemeente 10 tot 15 miljoen euro worden bezuinigd en dat moet ergens vandaan komen. “Elke bezuiniging is pijnlijk, maar er moeten eenmaal keuzes worden gemaakt.”

De organisatie laat weten dat ze het liever helemaal niet organiseert, dan dat ze een half evenement regelen. “De stad moet in het teken staan van de Slag op de Zuiderzee en dat doe je met theater en gratis activiteiten. Dat kost nou eenmaal geld”, aldus Vleerlaag.

Volgend jaar wel?

De grote vraag is of de viering volgend jaar wel weer terugkeert, of dat hiermee het definitieve einde is ingeluid. “We zijn aan het kijken of het mogelijk is om vanaf volgend jaar structureel De Slag op de Zuiderzee het evenement van Hoorn te maken”, vertelt Vleerlaag. Het feest werkt volgens haar verbindend. “Dat zagen we ook tijdens de laatste viering. Mensen zijn trots op hun stad en terecht.”

De wil is er dus wel, maar het geld nog niet. Daarom loopt er een onderzoek om te kijken of er financieel draagvlak is bij andere partijen, zoals sponsoren of culturele organisaties. Want in hoeverre de Hoorn volgend jaar de portemonnee wil trekken, durft de gemeente geen beloftes over te doen.

De organisatie is daarom nog nodig op zoek naar ondernemers en bedrijven die ook geloven in de viering van de Slag op de Zuiderzee. “We moeten als stad onze schouders er onder zetten, om dit feest te kunnen realiseren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844