Dit zijn de vijf best gelezen verhalen van West-Friesland

31 december 2021 10:00

Het jaar 2021 nadert zijn einde en voor veel mensen is dit een tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook de West-Friese redactie blikt terug op het nieuws van 2021, met de vijf meest gelezen artikelen. Met daarin onder meer de verkoop van supermarktketen Deen en de van oorsprong Hoogkarspelse Els, die na vijf jaar het stilzwijgen doorbreekt en vertelt over haar ontvoerde man Jeff.

Ronald met huidkanker

Het best gelezen artikel van dit jaar is het verhaal van Ronald Vrijman. De 44-jarige Horinees ontdekte drie jaar geleden onder de douche een jeukende moedervlek en besloot dat na te laten kijken door een huisarts. Het blijkt te gaan om een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, dat wordt weggehaald en voor onderzoek naar een patholoog opgestuurd.

Slecht nieuws

In het ziekenhuis wordt een groter stuk, waar het melanoom eerst zat, weggesneden. Artsen zijn bezorgd dat het naar binnen is gegroeid, en mogelijk is uitgezaaid naar zijn lymfeklieren. Dat blijkt na een half jaar het geval te zijn. Ronald moet medicijnen slikken om te zorgen dat zijn kankergezwellen krimpen, waarna hij opnieuw geopereerd moet worden. Veertien klieren worden bij hem verwijderd, waarna blijkt dat er in elf lymfeklieren kanker is aangetroffen.

Uit een controlescan blijkt dat er opnieuw slecht nieuws is voor Ronald. De kanker is weg uit zijn oksels, maar wordt gevonden in zijn borst. Er wordt opnieuw een operatie ingepland, maar voor die plaatsvindt, gaat het mis. Ronald wordt met pijn wakker in zijn slaap, een ambulance wordt ingeschakeld en in het ziekenhuis hoort Ronald dat hij twee kwaadaardige uitzaaiingen in zijn hoofd heeft.

“Pluk de dag, voordat hij jou plukt”

het levensmotto van ronald vrijman

Nadat de tumoren zijn bestraald is er eindelijk goed nieuws voor de 44-jarige Ronald Vrijman. Een tumor is gekrompen, de ander is in grootte gelijk gebleven. Inmiddels is de Horinees weer geopereerd, en zijn alle behandelingen gestopt omdat de kanker stabiel is. 

“De eerste vijf jaar blijft het spannend”, vertelt Ronald. “We moeten afwachten. Genezen zal het niet, maar ik kan er wel oud mee worden. Nu leef ik van scan tot scan. Als het goed blijft gaan, is het over drie jaar voor mij een chronische ziekte geworden.”

Hoewel de kanker zowel lichamelijk als geestelijk een spoor van vernieling heeft achtergelaten blijft Ronald positief. “Mijn kijk op het leven is veranderd. Ik geniet veel meer.”

“Daarnaast zie ik het ook als mijn taak om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zon. Volgens mijn vrouw smeer ik de kinderen nu iets té goed in”, gaat hij verder. “Mensen om me heen worden soms helemaal gek van me als ik ze vraag of ze zich wel goed hebben ingesmeerd. ‘Daar komt hij weer met z’n geouwehoer’, denken ze dan. Maar mijn geval staat niet op zichzelf. Ik wou dat ik vaker gesmeerd had.”

De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

Deen Supermarkten Avenhorn

Supermarktketen Deen verkocht

Na 88 jaar is supermarktketen Deen uit het straatbeeld verdwenen. De supermarktketen is verkocht aan Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar. Het van origine Hoornse familiebedrijf bereikte op 16 februari overeenstemming over overname met de andere ketens.

Bijna de helft (39) van de in totaal 80 winkels is overgenomen door Albert Heijn, 22 winkels zijn in handen gekomen van Vomar en 19 winkels zijn verkocht aan DekaMarkt. Ook de kantoren en distributiecentra zijn onder de drie supermarktketens met Noord-Hollandse roots verdeeld.

In een persbericht laat algemeen directeur Leendert van Eck weten dat het een moeilijke, maar logische stap is. Het toekomstbestendig houden van het bedrijf zou om forse financiële investeringen vragen, en daarom heeft de familie ‘een andere keuze gemaakt’. “We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en dankzij het harde werk van onze medewerkers en onze loyale klantenkring kunnen we terugkijken op prachtige jaren.”  

In september van dit jaar werd de overname van Deen officieel afgerond. Sindsdien zijn de filialen één voor één gesloten en omgebouwd naar winkels met een nieuwe formule.

Duizenden vissen snakken naar adem

In de gracht op het Achterom in Medemblik zwommen op 14 november duizenden vissen naar het wateroppervlak om te snakken naar zuurstof. Bewoners schoten te hulp en probeerden de vissen te vangen met schepnetten, om ze vervolgens over te brengen in de haven.

De tekst gaat verder onder de video.

Buurtbewoners hadden geen verklaring voor dit bijzondere fenomeen, al vertelde een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de West-Friese redactie dat het probleem hoogstwaarschijnlijk ontstaan is door een grote hoeveelheid rotte bladeren in de gracht. Dit zorgde voor een aparte, grijs-blauwe kleur van het water. Dit in combinatie met de toevoer van vers water die uit werd gezet. 

Huttendorp Hoorn bron van coronabesmettingen

Meerdere coronabesmettingen bij begeleiders van Huttendorp in Hoorn hebben er voor gezorgd dat leerlingen op verschillende basisscholen in augustus naar huis zijn gestuurd. Jessica van der Bilt, directeur van stichting Netwerk –  organisator van het huttendorp – noemt de ontstane situatie ‘spijtig’. “Maar dit is wat er, ondanks alle genomen maatregelen, blijkbaar toch kan gebeuren.”

Volgens Van der Bilt zijn zes of zeven begeleiders van het Huttendorp positief getest op het coronavirus. Huttendorp Hoorn verwelkomde dit jaar ongeveer 600 kinderen. Vrijwilligers zijn niet gecontroleerd op testen en/of vaccinaties. Wel werd vanuit de organisatie aangespoord op het nemen van zelftesten, al werd daar niet actief op toegezien.

De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

“Jeff, houd hoop”

Vijf jaar lang moest de van oorsprong Hoogkarspelse Els zwijgen over de ontvoering van haar man Jeff. In oktober 2016 wordt de Amerikaan meegenomen door gewapende mannen tijdens zijn ontwikkelingshulpwerkzaamheden in Niger. Nu treedt Els, die nog altijd in Amerika woont, met haar verhaal naar buiten, in de hoop Jeff ooit weer terug te zien.

Het echtpaar verhuist in 1989 naar het Afrikaanse land om zich samen in te zetten voor ontwikkelingshulp. Na zeventien jaar keren zij samen met hun twee zoons terug naar Amerika, maar Jeff gaat nog regelmatig terug en woonde om de twee maanden in Niger.

In 2016 gaat het mis, als gewapende mannen zijn verblijfplaats binnenkomen en zijn bewakers doodschieten. Jeff wordt ontvoerd en meegenomen in een truck naar de grens met Mali.

De tekst gaat verder onder de video.

Na het vijf jaar lang te hebben verzwegen wordt nu uiteindelijk toch besloten de publiciteit op te zoeken. De familie wordt daarbij bijgestaan door de James Foley stichting, die zich inzet om gegijzelde Amerikanen in het buitenland terug naar huis te krijgen. 

Els en haar familie kiezen voor deze richting, omdat ze moeten concluderen dat Amerikaanse autoriteiten, die nooit met gijzelaars onderhandelen, niets meer voor hen kunnen betekenen. “De regering erkent dat ook”, vertelt Els.

Hoewel ze nu – met ‘angst en beven’ – toch over de ontvoering naar buiten treedt, is er volgens Els wel begripvol op deze beslissing gereageerd vanuit de autoriteiten. Els is ervan overtuigd dat Jeff nog leeft. “Ik heb geen bewijs gezien, maar via het indirecte contact kreeg ik de verzekering dat hij deze zomer nog in leven was.”

“We hopen dat hij door vredesonderhandelingen vrijgelaten wordt”, besluit Els. “Dat zou de beste uitkomst zijn. Ik zou tegen Jeff willen zeggen: ‘houd hoop, we houden van je. Houd je hoop levend, je komt thuis. Daar wachten we op.'”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405