Doek lijkt toch te vallen voor Pvo-school Hoorn: tweehonderd leerlingen zoeken nieuwe plek

18 april 2024 19:02
Bron: NH Media/Michiel Baas

Het lijkt erop dat de school voor Persoonlijk voortgezet onderwijs (Pvo) in Hoorn haar deuren moet sluiten. Het plan om de school voort te laten bestaan onder de vlag van het Atlas College is gestrand. Tot grote teleurstelling van personeel, leerlingen, ouders en het interim-bestuur. Meer dan 200 leerlingen moeten volgend schooljaar een nieuwe school zoeken.

De Pvo-school in Hoorn

In een gesprek met het Atlas College is eerder deze week gebleken dat er geen mogelijkheden op tafel liggen. De locatie in Hoorn van de landelijke onderwijsinstelling Scholen voor Persoonlijk voortgezet onderwijs (Pvo) ziet zichzelf nu genoodzaakt om de deuren te sluiten vanwege de leerlingenaantallen. Op deze school zitten momenteel ruim 200 kinderen, terwijl het volgens de ‘Wet Voortgezet Onderwijs’ 358 leerlingen (357,5 om heel precies te zijn) zouden moeten hebben.

Omdat er ook geen progressie zit in de aanwas van nieuwe leerlingen, ondanks door ouders georganiseerde open dagen, heeft het interim-bestuur besloten om de stekker er per 1 augustus uit te trekken. Hoewel de medezeggenschapsraad en ouderraadpleging officieel nog advies moeten uitbrengen, lijkt sluiting onvermijdelijk. “Het is een optelsom van diverse factoren waarom het Atlas College niet kan instappen om de school over te nemen”, laat Pvo-woordvoerder Janneke Dijke weten.

“We zijn een beetje in shock”

Moeder van leerling Pvo-school

Omdat het aantal leerlingen te laag is en blijft, staat de school financieel onder druk. Daarbij heeft de inspectie de onderwijskwaliteit als ‘zeer zwak’ beoordeeld. “Het risico om de school over te nemen is daardoor te groot voor een ander bestuur.”

Grote teleurstelling

De teleurstelling is groot. Dijke: “Dit is heel zuur, verdrietig en jammer. Sluiting van een school wil je niet. Leerlingen zijn hier om een diploma te halen. Maar in deze situatie kunnen we niet anders. Ook voor de docenten is het een vervelende situatie. Ze kiezen een plek waar zij zich thuis voelen en het onderwijs kunnen geven dat bij hen past.”

Voor de leerlingen en het personeel wordt gezocht naar een passende oplossing, benadrukt Dijke. Gezien de korte tijd tot aan de zomervakantie, is haast geboden. “Dat begrijpen wij maar al te goed. We zijn in gesprek met andere scholen in de regio om een overstap in goede banen te leiden.”

Ouders in shock

Ouders van de leerlingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de naderende sluiting. Ouders laten weten dat het besluit rauw op hun dak valt. “We zijn een beetje in shock”, zegt een ouder. Ze voegt eraan toe dat leerlingen voor maandagavond een lijst moeten opstellen, waarop ze mogelijke keuzes voor een nieuwe school moeten opgeven. “Het is moeilijk om dit binnen zo’n korte tijd te doen. We weten niet welke lespakketten de scholen aanbieden en hoe zij bijvoorbeeld omgaan met (na)schoolse begeleiding”, klinkt het verwijtend. Volgens haar wordt er pas volgende week woensdag een informatieavond gehouden, waarbij diverse scholen uit de regio toelichting geven.

Een werkgroep van betrokken ouders is momenteel bezig om te bekijken wat ze nog kunnen betekenen om de school alsnog te kunnen behouden.

Pvo: Kritische rapporten, geldkraan dicht en meerdere sluitingen

De landelijke onderwijsinstelling Scholen voor Persoonlijk voortgezet onderwijs (Pvo) telt acht vestigingen in Nederland, waaronder twee in Noord-Holland. De onderwijsinstelling staat bekend om de kleine klassen en veel persoonlijke aandacht voor leerlingen.

Toch gaat het slecht met de onderwijsinstelling. Vijf van de acht scholen sluiten de deuren na kritische inspectierapporten. Van twee scholen draait het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zelfs de geldkraan dicht vanwege ondermaatse onderwijskwaliteit. Dat betreft de scholen in Kapelle en in Utrecht, die per augustus hun deuren zullen sluiten. De twee scholen in onze provincie – in Amsterdam en in Hoorn – hebben na de kritiek besloten om zelf te stoppen. Tot slot stopt er een school in Hengelo vanwege te kleine leerlingaantallen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844